14

Japanse walvisjagers varen uit om Australische walvissen te doden

Wie heeft er meer recht? De slachter of de beschermer?

In Japan is de walvisvloot uitgevaren om onder begeleiding van marineschepen zo’n duizend gigantische zoogdieren te slachten in de ijszeeën rond Antarctica. Walvisbeschermers van Sea Shepherd zetten koers naar het gebied om de jacht te hinderen en zoveel mogelijk dieren te redden.


De uiterst omstreden walvisjacht is volgens de activisten van Sea Shepherd illegaal en vindt ook nog eens plaats in een beschermd natuurgebied. De dierenbeschermers die opereren vanuit Australië, een land dat fel gekant is tegen de jacht, hebben een nieuw argument gevonden om de jacht onmogelijk te maken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de walvissen die in het jachtgebied van de Japanners leven afkomstig zijn uit het Great Barrier Reef, een wereldberoemd natuurreservaat voor de kust van Australië. De walvissen daar zijn onder meer een belangrijke bron van inkomsten voor de toeristenindustrie. In de zomer treken de dieren naar de Zuidpool.

Sea Shepherd bereidt zich met een 100-koppige crew die bestaat uit 23 nationaliteiten voor op confrontatie met de walvisjagers. De laatste jaren zijn die botsingen steeds harder geworden. Japan wil zo’n 1000 walvissen slachten, waaronder 935 dwergvinvissen (die ondanks hun naam tot 11 meter lang kunnen worden), 50 gewone vinvissen (die met een lengte van 27 meter de op een na grootste zoogdierensoort op de planeet vormen) en 50 bultruggen (de tot 16 meter lange soort die bekend is vanwege de sprongen boven water).

Japan zegt de walvissen voor ‘onderzoek’ te doden maar in de praktijk gaat het om verkapte, harde commercie en het halsstarrig vasthouden aan een volstrekt achterhaalde traditie. Het land is vanwege de jacht voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd. Die zaak loopt nog. Sea Shepherd hoopt dat de nieuwe conservatieve premier van Australië zich houdt aan zijn verkiezingsbelofte en een douaneschip naar het jachtgebied zal sturen om de Japanse jagers op de vingers te kijken.

Sea Shepherd: Japanese killing fleet sets sail for the Australian Antarctic Whale Sanctuary

Geef een reactie

Laatste reacties (14)