14

Japanse walvisvloot vaart uit

Nederland maakt spoedwet die acties tegen jagers bemoeilijkt

in Japan is het beruchte fabrieksschip Nisshin Maru en enkele jagers uit de haven vertrokken. Dit tot teleurstelling van Australië. Bij de Nederlandse Raad van State ligt ondertussen een wet die acties tegen de walvisvaart juist moeilijker maakt.

sitestat

Door redactie Joop

De Japanse vloot wil 850 dwergvinvissen (lengte 7,5 meter) 50 gewone vinvissen (lengte 25 meter) gaan doden. De Japanners hebben beloofd geen bultruggen om te brengen. De vloot zet koers naar de zeeen rond Antarctica waar het daadwerkelijk slachten van de gigantische zoogdieren half december begint.

Australië is woest dat Japan alle verzoeken om de walvisjacht te staken negeert. De Australische oppositie wil Japan voor het internationaal gerechtshof slepen.
Ook in Japan zelf ligt de walvisvaart onder vuur, een officieel comité dat geldverspilling bij de overheid onderzoekt heeft de pijlen gericht op de overheidssubsidie aan de walvisindustrie. 
Nederland daarentegen is als de dood Japan voor het hoofd te stoten. Staatssecretaris Huizinga (ChristenUnie) heeft na Japanse klachten een spoedwet voorbereid die het mogelijk moet maken de schepen van de meest gedreven bestrijders van de walvisjacht de Nederlandse vlag te ontnemen. Premier Balkenende (CDA) heeft bijeen recent bezoek aan Japan nog eens benadrukt dat Nederland alles in het werk stelt om de Japanners ter wille te zijn. (zie ook de reportage van EenVandaag)

Het gaat daarbij met name om de Sea Shepherd die met het schip Steve Irwin tracht het leven van zoveel mogelijk walvissen te redden. Daarbij is het tot harde botsingen gekomen met Japanse walvisvaarders. Bij een van de confrontaties werd Sea Shepherd-oprichter Paul Watson door een Japanse kogel in de borst geraakt.
Het fysiek belemmeren van de jacht is vooralsnog de enige methode om het leven van de walvissen te redden omdat Japan zich van geen enkele internationaal protest iets aantrekt. De Sea Sepherd organisatie vaart de walvisjagers ook dit jaar weer tegemoet met de Ady Gil, een futuristisch schip vernoemd naar de Californische miljonair die het doneerde. De Ady Gil ligt nu nog in Nieuw-Zeeland.
Greenpeace ziet dit jaar af van directe confrontatie omdat in Japan twee medewerkers terecht staan voor ‘diefstal van walvisvlees. De twee brachten een corruptieschandaal bij de handel in walvisvlees aan het licht, schrijft de Australische Sydney Morning Herald.

CC-foto: Guano De Nederlander Laurens de Grot gooit vanaf de Steve Irwin een stinkbom naar de walvisvaarder Yushin Maru No. 1

Geef een reactie

Laatste reacties (14)