11

Jarenlang cel voor anti-Poetin betogers

Bij de rechtbank zijn een dag na de olympische spelen ook nog eens honderden betogers, waaronder Pussy Riot-leden, opgepakt

Protesteren tegen de Russische president Vladimir Poetin, je kunt er in Rusland maar beter niet aan beginnen. Terwijl het demonstranten in Oekraïne, na een felle strijd, lukte om Janoekovitsj van zijn troon te stoten, hebben maandag zeven van de acht betogers die terecht stonden voor hun rol in een protest tegen Poetin in 2012, gevangenisstraffen gekregen. 2,5 tot 4 jaar celstraf, oordeelde de rechter. De achtste demonstrant kreeg een voorwaardelijke celstraf.

Honderden betogers hadden zich bij de rechtbank verzameld om te demonstreren tegen het proces, dat wordt gezien als een poging van het Kremlin om critici de mond te snoeren. De acht zijn opgepakt vanwege hun rol bij een demonstratie op 6 mei 2012, aan de vooravond van de inauguratie van Poetin. De politie sloot destijds de toegang tot het Bolotnaja-plein af, waarna het protest uitliep op geweld.

Bij de rechtbank trad de politie hard op tegen de demonstranten. Rusland-verslaggever Olaf Koens was er bij en meldt via Twitter dat meer dan 100 demonstranten zijn opgepakt, waaronder oppositieleider Aleksej Navalny en de leden van punkband Pussy Riot.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)