Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jazz-muzikant Willem Breuker (65) overleden

  •  
23-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
ton300.jpg

Oprichter van het eclectische Willem Breuker Collectief had longkanker

De musicus en componist Willem Breuker is in Amsterdam overleden. Dat maakte Bernard Hunnekink vrijdag bekend. Hunnekink maakt deel uit van het Willem Breuker Kollektief, dat Breuker in de jaren zeventig heeft opgericht.
Het werk van Breuker houdt het midden tussen klassieke muziek en jazz en wordt gekenmerkt door een grote voorliefde voor spontaniteit, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.
In 1974 richtte hij het op muzikaal gebied zeer vooruitstrevende Willem Breuker Collectief op. In dit orkest kreeg iedere musicus een gelijke plaats als solist en mocht meebelissen over de muzikale koers die er gevolgd werd. Breukers ideaal was het gezelschap zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van subsidie waarin hij niet slaagde.
De stijl van Breuker en zijn orkest is eclectisch: er worden elementen van klassieke muziek, jazz, popmuziek, enz. in vermengd tot een geheel waarin iedere speler zijn stem heeft
Lees meer over Willem Breuker in Vrij Nederland , dat onlangs een interview met hem had
De NPS herhaalt vrijdagavond een documentaire over Willem Breuker. In het programma Het Uur van de Wolf wordt een portret getoond dat Netty van Hoorn tien jaar geleden maakte over de musicus en componist, aldus de NPS.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.