27

Je adresboek is niet veilig bij WhatsApp

Berichtenservice slaat honderden miljoenen telefoonnummers op ... Ook gegevens van mensen die geen WhatsApp gebruiken opgeslagen

Ook wie geen gebruik maakt van berichtenservice WhatsApp, omdat deze de service bijvoorbeeld niet vertrouwt, is niet veilig. WhatsApp heeft namelijk de gegevens van honderden miljoenen mensen verzameld, die helemaal geen gebruik maken van de service.

De app mag volgens de eigen voorwaarden van iedere gebruiker het volledige adresboek overnemen. Ook de nummers van mensen die dus geen WhatsApp gebruiken. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zou dit volgens de wet helemaal niet mogen.

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm:

Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven.”

Sinds de overnamen van WhatsApp door Facebook zijn gebruikers massaal op zoek naar alternatieven, uit angst voor wat Facebook met de gegevens zal doen. Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft laten weten dat het online medium niet van plan is de inhoud van WhatsApp te gebruiken voor advertenties of andere diensten. Het team van WhatsApp zou autonoom blijven en de dienst zou niet veranderen. Ook zei Zuckerberg dat foto’s en data niet zullen worden opgeslagen op servers. Facebook kocht de berichtendienst voor zo’n 19 miljard dollar.

Benieuwd waar WhatsApp-gebruikers naartoe vluchten? Bekijk hier de opties.

cc-foto: Desiree Catani

Geef een reactie

Laatste reacties (27)