27

Je bent jong en je twijfelt

Amper verschuivingen in peilingen

Den Haag is met reces, de campagnes draaien stationair en Nederland is met van alles bezig behalve politiek. Dat is terug te zien in de peilingen. Er zijn amper verschuivingen. Maurice de Hond (Peil) vroeg zijn panelleden naar de zekerheid van hun keuze.

Maurice de Hond ondervroeg kiezers hoe zeker ze zijn van hun keuze. Dat leverde onderstaande resultaten op.

De twijfel is het sterkst onder jongeren en hoogopgeleiden. Maurice de Hond splitste dat uit naar politieke voorkeur. Hij zegt over de mensen die nu al zeker weten op welke partij ze gaan stemmen.

We zien dat bij SGP, PVV, VVD en SP dit percentage rond de 60% of hoger ligt. Maar dat bij D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de overige partijen dit percentage ruim onder de 40% ligt.

Over de twijfelaars zegt hij:

Bij D66 kan het alle kanten uit. Veel kiezers die nu D66 zeggen twijfelen er nog over. Aan de andere kant zit er ook nog wel een groeipotentie in. Het zou wel eens kunnen zijn dat de potentiele kiezers van D66 gaan bepalen wie de grootste gaat worden, de VVD of de SP. Als D66 ruim boven de 15 zou eindigen dan is dat goed nieuws voor de SP en als D66 ruim onder de 15 zou gaan eindigen dan is dat goed nieuws voor Rutte.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)