76

Je borsten preventief laten verwijderen, Angelina deed het

Borstkankervereniging Nederland: Mooi dat Angelina zo open is

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen. Dat schrijft de actrice dinsdag in een opiniërend artikel in de New York Times. “Het is niet makkelijk om te vertellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kans op het ontwikkelen van borstkanker is gedaald van 87 procent tot minder dan 5 procent. Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet hoeven te vrezen dat ze me zullen verliezen aan borstkanker”, schrijft Jolie. Zou je haar voorbeeld volgen?

De Volkskrant heeft een deel van het artikel vertaald. Jolie schrijft over het lot van haar moeder, die op 56-jarige leeftijd aan kanker overleed. Jolie is zelf moeder van zes kinderen:

Ze heeft het lang genoeg volgehouden om haar eerste kleinkinderen te leren kennen en hen in haar armen te houden. Maar mijn andere kinderen hebben nooit de kans gehad haar te leren kennen.

De actrice legt in het artikel stap voor stap uit hoe de ingreep is verlopen. Ze heeft de ingreep al die tijd geheim kunnen houden en voor een deel aan het werk kunnen blijven. Het enige wat haar kinderen kunnen zien, zijn de kleine littekens, “maar voor de rest ben ik nog altijd hun moeder, dezelfde als ik altijd was. Ze weten nu dat dat ik alles zou doen om zo lang mogelijk bij hen te kunnen zijn.”
Haar man, Brad Pitt, heeft Jolie “liefdevol” ondersteund en de actrice schrijft dat iedereen die een vrouw of vriendin heeft die hier doorheen moet, moet beseffen dat hij “een belangrijk deel is van de transitie”.

Er waren momenten dat we samen konden lachen. We wisten dat dit het beste was dat we konden doen, en dat het ons dichter bij elkaar zou brengen. Wat ook is gebeurd.

Andere vrouwen
Jolie hoopt dat andere vrouwen baat hebben bij haar ervaring en verhaal:

Bij veel mensen slaat de schrik meteen om het hart als ze het woord kanker horen, maar je kunt tegenwoordig met een bloedtest heel goed nagaan of je risico loopt.

Ze spreekt de hoop uit dat ook andere vrouwen zich laten testen en dat ze weten wat de behandelmogelijkheden zijn als ze ook een hoog risico op kanker hebben.

De Borstkankervereniging Nederland vindt het mooi en belangrijk dat actrice Angelina Jolie open is geweest over haar borstamputatie, schrijft de NOS op haar site. Het helpt volgens de vereniging enorm met om mensen ervan bewust te maken dat veel vrouwen erfelijke aanleg hebben voor borst- en eierstokkanker.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 458.000 mensen aan borstkanker. Enkele honderden Nederlandse vrouwen per jaar laten net als de Amerikaanse actrice Angelina Jolie preventief hun borsten verwijderen, zo is in de Volkskrant te lezen.

Voor zulke operaties bestaan wachtlijsten tot 6 maanden, zegt oncologisch chirurg Hester Oldenburg, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Daar worden jaarlijks 30 preventieve verwijderingen van borsten bij vrouwen met een sterk verhoogde kans op borstkanker uitgevoerd. In heel Nederland gaat het naar schatting om enkele honderden operaties.

New York Times: Angeline Jolie – My medical choice

Volkskrant: Angeline Jolie laat borsten preventief verwijderen

NOS: Mooi dat Angelina zo open is

Volkskrant: Honderden vrouwen ondergaan operatie als Jolie

Lees ook het verhaal van Gemma Kilbey Keller, die iets soortgelijks doormaakte, in The Guardian

Foto-cc: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (76)