11

Je dik ‘voelen’ kan niet meer op Facebook

Sociale medium verwijdert emoji na storm van protest ... Nu vervangen door 'ik zit vol'

Tot voor kort kon je je volgens het sociale medium Facebook ook dik ‘voelen’. Tussen de emoji’s, onder de vraag ‘hoe voel jij je’, zat ook een dikkerdje met een onderkin. Maar ‘dik’ is geen emotie, zo bepleitten diverse actievoerders. Facebook draagt volgens hen bij aan het negatieve zelfbeeld van mensen met een overgewicht en de schaamtecultuur rondom obesitas. Ze lanceerden een petitie op de website Change.org om Facebook te dwingen de emoji te verwijderen. Met succes, meer dan 17.000 mensen tekenden de petitie.


Dramaturg Catherine Weingarten startte de petitie. Ze schrijft onder meer:

Als iemand die heeft geworsteld met ongeordend eten en het heeft overwonnen, weet ik wat het is om je vet voelen. Ik heb jaren van mijn leven doorgebracht met negatieve gedachten over mijn lichaam, en veel te veel dagen heb ik mezelf verhongerd in een poging om gewicht te verliezen.

Maar nog erger dan de overgeslagen maaltijden en de uren die ik geobsedeerd doorbracht
voor de spiegel, was de angst voor wat anderen over mij en mijn lichaam denken.

Vet is niet een gevoel. Vet is een natuurlijk onderdeel van ons lichaam, ongeacht het gewicht. En alle lichamen verdienen het te worden gerespecteerd en verzorgd.

Facebook heeft inmiddels contact opgenomen Weingarten en haar geïnformeerd dat de emoji is verwijderd, en vervangen door de meer neutrale “ik zit vol”.

The Guardian: Facebook removes ‘feeling fat’ status option and emoji after campaign

cc-foto: Change.org

Geef een reactie

Laatste reacties (11)