Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je eigen straatje schoonvegen levert geld op

  •  
25-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Schoonmaken_300.jpeg
Rotterdammers die hun straat netjes op orde houden, moeten korting kunnen krijgen op hun afvalstoffenheffing 
De gemeente Rotterdam wil de straten die schoon zijn extra belonen met een belastingvoordeel, meldt het Algemeen Dagblad donderdag
Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) heeft wel oren naar dit voorstel wel vraagt hij zich af:
[…] of deze differentiatie juridisch haalbaar is. Het is lastig, maar we gaan dat onderzoeken. Zodat we mensen die erg hun best doen kunnen belonen.’
Daarbij denkt Eerdmans niet alleen aan straten waar de inwoners zelf restafval van straat prikken, maar ook waar inwoners hun afval scheiden en dus weinig vuilniszakken produceren, laat hij het AD weten.
Burgers beïnvloeden Ook afvaladvocaat Rogier Hörchner is positief over het voorstel van de gemeente. Hij zegt in het AD:
Op deze manier kan je het gedrag van de burgers beïnvloeden. Veel mensen hebben groene gedachten, maar euro’s zijn vaak belangrijk om mensen te stimuleren deze ook uit te voeren.”
Wel vindt Hörchner dat de gemeente een grotere rol moet spelen om de hoge kosten in Rotterdam terug te dringen:
De enorm hoge afvalstoffenheffing van Rotterdam is in grootste mate te beïnvloeden door de gemeente zelf.” In de Maasstad betalen gezinnen 359,70 en alleenstaande 346,80 euro en staat daarmee in de top tien van duurste gemeenten.
Juridisch  Tot zover de positieve reacties want er zijn ook een aantal obstakels die de gemeente moet overwinnen voordat ze kunnen overgaan tot invoering van dit voorstel. Volgens de afvaladvocaat vormen:
De afvalkosten van komend jaar wettelijk gezien de grondslag van de afvalstoffenheffing. Met een beloning kijk je juist naar het afgelopen jaar.” 
Daarnaast denkt Hörchner dat het systeem veel discussie en administratieve problemen zal opleveren. Ook voorziet hij ‘grote monitoringsellende.’ Wordt vervolgd dus. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.