8

Je smartphone verklapt meer dan je lief is

Je smartphone wisselt in 24 uur tot 350.000 keer gegevens uit met servers over de hele wereld

Het komt niet als een complete verrassing, maar toch doet het je wenkbrauwen fronsen: onze smartphones praten heel wat af. Ook als we er niet mee bellen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een Brits experiment.

Een smartphone waar dertig apps op staan geïnstalleerd wisselt per dag zo’n 350 duizend keer gegevens uit met meer dan 300 servers over de hele wereld. Dat kan simpele informatie zijn, maar ook privacygevoelige zoals de lokatie en het identificatienummer van de telefoon. De informatie wordt in veel gevallen met instemming van de gebruiker verzameld. De meeste mensen geven een app alle toegangsrechten, zonder de voorwaarden te lezen.

De Britse zender Channel 4 liet 24 uur lang alle verbindingen vastleggen die een telefoon met draadloos internet maakt. In drie kwartier maakte de telefoon dertigduizend keer verbinding met in totaal 76 servers.

Volgens de onderzoekers is een grote datagraaier Talking Tom. De app is (in varianten) al ruim 1,2 miljard keer gedownload. Talking Tom wordt iedere maand door zo’n 170 miljoen mensen gebruikt. In de app praat een stripdiet met de gebruiker. W

Rob Miller van MWR InfoSecurity:

Als je verbinding legt met Facebook is het logisch dat je telefoon informatie over jou verstuurt. Maar we zagen ook advertentienetwerken persoonlijke informatie versturen – zoals je locatie of de IMEI-code.”

De Volkskrant: In 24 uur wisselt uw smartphone tot 350.000 keer gegevens uit

cc-foto: Babo Style

Geef een reactie

Laatste reacties (8)