17

Jean-Marie Le Pen laat zich niet muilkorven door dochter

Oprichter Front National wint hoger beroep: mag niet zomaar uit partij worden gezet

De dochter van Jean-Marie Le Pen – de oprichter van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN) en fervent antisemiet – probeerde haar vader te muilkorven door hem een spreekverbod op te leggen; hij mocht niet meer namens de partij spreken. In mei gooide ze hem uit de partij en pakte zijn erelidmaatschap af. Een lager hof oordeelde eerder dat dit onterecht was, het hof van beroep bevestigt dat nu. Jean-Marie Le Pen kan dan weliswaar antisemitische uitlatingen hebben gedaan, hij had wél de gelegenheid moeten krijgen zich te verdedigen op een partijcongres. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Marine Le Pen probeert al tijden het FN uit de traditioneel extreem-rechtse hoek te krijgen, maar met een vader die de ene na de andere antisemitische uitspraak doet, is dat knap lastig. Zo zei haar oude heer onder meer dat ‘de gaskamers een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ zijn.

Na zijn herhaaldelijke antisemitische commentaren zette Marine haar vader uit  de partij. De 51.000 partijleden werd gevraagd om via de post om voor 10 juli een nieuwe charter goed te keuren, waarin ook zijn functie van erevoorzitter zou worden geschrapt. 

De Morgen: Jean-Marie Le Pen haalt opnieuw juridische slag thuis tegen dochter Marine

Geef een reactie

Laatste reacties (17)