21

Jeff Bezos laat zich niet chanteren en opent aanval op roddelblad

Jeff Bezos, CEO van Amazon en eigenaar van de Washington Post, wordt gechanteerd door roddelblad National Enquirer. Dat blijkt uit mails van Enquirers moederbedrijf AMI aan Bezos, die hij zelf samen met een begeleidende open brief publiceerde. De Enquirer dreigt mogelijk beschamende privéfoto’s van Bezos te publiceren, als Bezos niet stopt met zijn onderzoek naar hoe de Enquirer aan die foto’s (en sms’jes) komt.

‘Ik kreeg een een aanbod dat ik niet kon weigeren,’ begint Bezos zijn eigen open brief aan het publiek. ‘Ten minste, dat is wat ze in de top van de National Enquirer dachten. En ik ben blij dat ze dat dachten, want daardoor dachten ze ermee weg te komen alles op schrift te stellen.’

De onenigheid tussen beide partijen, nu resulterend in de chantagepogingen van de Enquirer, ontstond vorige maand. Toen publiceerde het roddelblad een verhaal over Bezos en diens buitenechtelijke affaire met tv-presentatrice Lauren Sanchez. In dat verhaal werden zowel privéfoto’s die het stel naar elkaar hadden gestuurd, als ook sms-uitwisselingen gepubliceerd. Daarop huurde Bezos een team privédetectives in om te achterhalen hoe de National Enquirer dat materiaal in handen had gekregen.

Dat leverde Bezos’ team vrijwel direct een e-mail op van Dylan Howard, een van AMI’s hoofdredacteuren. Die schrijft in zijn mail simpelweg dat de Enquirer ‘tijdens onze nieuwsgaring’ meerdere, ongepubliceerde (deels) naakte selfies van Bezos en Sanchez heeft gevonden. Om zijn bewering kracht bij te zetten omschrijft Howard ook wat precies op de foto’s te zien is. Daarna sluit hij zijn mail af met: ‘Geen enkele redacteur schept er plezier in dit soort mails te sturen. Ik hoop dat wijsheid overwint, en snel ook.’

Bezos schrijft dat AMI de intentie heeft de privéfoto’s te publiceren, ‘tenzij Gavin de Becker [hoofddetective, red.] en ik de valse verklaring naar de pers sturen dat zowel kennis als vermoeden ontbreken te suggereren dat AMI’s berichtgeving politiek gemotiveerd was of beïnvloed werd vanuit de politiek.’

Dat laatste lijkt erop te wijzen dat de lastercampagne van de Enquirer in elk geval deels te maken heeft met berichtgeving van de Washington Post, zoals gezegd eigendom van Bezos. Bezos begint zijn open brief met de onthulling dat David Pecker, eigenaar van de National Enquirer, onlangs een immuniteitsdeal heeft gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie in het onderzoek naar Donald Trump en diens campagneteam. Ook is er in het verleden onderzoek verricht naar Pecker wegens samenwerking met het Saoedische regime. Bezos citeert een artikel van de New York Times waarin staat dat na Trumps inauguratie, Peckers loyaliteit werd beloond met een diner in het Witte Huis. Pecker nam daarbij een gast mee met sterke banden met het Saoedische koninklijk huis. Pecker zou op dat moment zelf druk bezig zijn zaken te doen met Saoedi-Arabië en mogelijkheden zoeken om die zaken uit te breiden.

Saoedi-Arabië wordt, zoals bekend, verantwoordelijk gehouden voor de brute moord op journalist Jamal Khashoggi, werkzaam voor de Washington Post. De Post was al een mikpunt van de Amerikaanse president wegens kritische berichtgeving, maar daar kwam nog een schepje bovenop toen de Washington Post op zoek ging naar de waarheid rond de moord op Khashoggi en daarbij de pijlen zowel op Saoedi-Arabië richtte, als op het opzichtig wegkijken van de regering-Trump.

Meer e-mails vanuit AMI en de Enquirer volgden, met meer dreigementen om de foto’s en sms’jes van Bezos te publiceren. Bezos is echter niet van plan om mee te werken en zich te laten chanteren. Voordat hij de volledige mails publiceert, schrijft Bezos:

Wees gerust, geen enkele echt journalisten zal ooit een voorstel doen zoals deze: ik zal geen gênante informatie over u melden als u X voor mij doet. En als u X niet snel doet, zal ik de informatie publiceren.
Niets dat ik hier zou kunnen schrijven, zou het verhaal van National Enquirer zo treffend kunnen vertellen als zij in hun eigen woorden hieronder doen.
Deze communicatie bevestigt de reputatie van AMI voor het inzetten van journalistieke privileges als wapen, zich verschuilen achter belangrijke bescherming en het negeren van het doel van echte journalistiek. Natuurlijk wil ik niet dat persoonlijke foto’s worden gepubliceerd, maar ik zal ook niet meewerken aan hun bekende praktijken van chantage, politieke gunsten, politieke aanvallen en corruptie. Ik geef de voorkeur om op te staan, deze steen op te tillen en te zien wat eronder vandaan kruipt.

Lees hier de brief van Bezos en de chantagemails

cc-foto: Steve Jurvetson

Geef een reactie

Laatste reacties (21)