12

Jemen verbiedt kindhuwelijken

Internationale campagne mensenrechtenactivisten leidt tot nieuwe wet

Mensenrechtenactivisten staan op het punt een grote overwinning te boeken in Jemen. Minister van Justitie Mohammed al-Mekhlafi legt vandaag een wetsvoorstel voor aan de premier waarin de minimumleeftijd om te mogen trouwen 18 jaar wordt.


Human Rights Watch is opgetogen over de stap. Woordvoerder Nadim Houry spreekt van een “een baken van hoop voor duizenden minderjarige meisjes die het risico lopen uitgehuwelijkt te worden.” Meer dan de helft van de Jemenitische meisjes worden voor hun achttiende uitgehuwelijkt aan veelal veel oudere mannen. 14 procent is zelfs onder de 15 jaar.

Meisjes die zo jong tot een huwelijk gedwongen worden lopen ernstige risico’s, ze sterven bijvoorbeeld vaker in het kraambed. Jemen is een van de weinige landen in de regio die geen minimumleeftijd kent voor huwelijken.

Het nieuwe wetsvoorstel in Jemen bevat meer doorbraken op het gebied van kinderrechten. Zo wordt besnijdenis bij meisjes verboden, evenals kinderarbeid en het ronselen van kindsoldaten.

In 2009 is al eens een poiging gedaan de wet aan te passen, dat lukte bijna maar een kleine oerconservatieve factie in het parlement eiste toetsing aan sharia-wetgeving. Daarop ketste het voorstel af. Sinds 2011 is er een nieuwe regeling van kracht waardoor de president een wet alsnog kan doorvoeren, ook al is die strijdig met de sharia.

In Nederland werd met het oog op gedwongen huwelijken de wet in 2011 gewijzigd zodat alleen personen van 18 jaar of ouder kunnen trouwen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)