8

Jemenitische president Saleh ‘onderhandelt over vertrek’

Amerikaanse en Jemenitische officials spreken van 'serieuze onderhandelingen'. Anti-regeringsdemonstranten zeggen alleen genoegen te nemen met direct vertrek

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh voert serieuze onderhandelingen over zijn aftreden. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op basis van verklaringen van Jemenitische en Amerikaanse functionarissen ter plaatse. Saleh zegt zelf de macht af te staan, zodra hij deze “in veilige handen” weet.

Update 22.30

Saleh gaf vrijdagavond aan alleen op te stappen wanneer de macht van zijn land in ‘veilige handen’ komt. “Niet in kwaardaardige of corrupte handen. De handen moeten worden gekozen door het volk”, zei op op de staatstelevisie.

In Jemen eist de bevolking het vertrek van Saleh en zijn regering. Nadat protesten op bloedige wijze werden neergeslagen hebben hoge militairen zich achter de de opstandelingen geschaard. In de Jemenitische hoofstad Sanaa verzamelden zich ook vandaag weer honderduizenden betogers. Op verschillenden plekken in de stad waren voor- en tegenstanders van het regime bijeen.

Bij een rally van zijn eigen aanhang zei Saleh bereid te zijn om op voorwaarden de macht over te dragen, zo schrijft de New York Times. Tegelijktijd zei hij ook vastberaden te zijn in zijn aanpak van wat hij noemt gewelddadige pogingen om hem uit de macht te zetten. “Ik wilde macht in veilige handen achterlaten en niet in die van kwaadwillende krachten die tegen het vaderland samenzweren”, aldus de president.

De anti-regeringsdemonstranten hebben het aanbod van een voorwaardelijke machtsoverdracht al eerder afgewezen. Zij eisen het onmiddelijke vertrek van Saleh en niet, zoals de president aanbood, een afzwaaien in 2013.

Amerikaanse en Jemenitische officials verklaarden donderdag dat Saleh in serieuze onderhandelingen over het einde van zijn 32-jarige heerschappij is verwikkeld. Ze benadrukten echter ook dat er nog lang geen akkoord bereikt is.

Lees meer bij The New York Times: Yemen’s Leader Offers to Hand Power to ‘Safe Hands’

Foto-cc: Jemenitische president Ali Abdullah Saleh

Geef een reactie

Laatste reacties (8)