10

Jeremy Clarkson op de vlucht voor boze Argentijnen

Omstreden Top Gear-presentator reed 'per ongeluk' rond met 'provocerend' nummerbord

Voordat Jeremy Clarkson, een van de presentatoren van het veelbekeken autoprogramma Top Gear, naar Argentinië vertrok kreeg hij naar verluidt een officiële waarschuwing: hij mocht niet opnieuw voor ophef zorgen. De BBC was als de dood dat de conservatieve presentator de Argentijnen voor het hoofd zou stoten vanwege de Falkland-oorlog. Inmiddels is de presentator het land ontvlucht nadat hij door een woedende menigte met stenen werd bekogeld.


Een Argentijnse krant wees er dinsdag op dat Clarkson, die een reputatie heeft op het gebied van beledigende en racistische opmerkingen, door Patagonië reed in een Porsche met het kenteken H982 FKL. Volgens de krant was de hint overduidelijk: 982 staat voor 1982, het jaar waarin wekenlang de Falkland-oorlog werd gevoerd tussen Argentinië en de Britten. En FKL was natuurlijk een verwijzing naar Falklands. 

Bij het hotel van de BBC-ploeg werd vervolgens gedemonstreerd door boze veteranen die op de Malvinas, zoals de Falklands in Argentinië heten, hebben gediend. De auto’s van het tv-team werden met stenen bekogeld waarop Clarkson en zijn collega’s besloten in allerijl het land te verlaten en naar de volgende stop Chili te reizen, drie dagen eerder dan gepland. Onder politie-escorte zou het team naar het vllegveld zijn gebracht. Het team filmt naar verluidt in het uitgestrekte Patagonië de Top Gear’s Christmas special met onder meer een Porsche 928 GT, een Lotus Esprit V8 en een Ford Mustang Mach 1.

Clarkson ontkende eerder op geheel eigen wijze het bericht van de Daily Mirror dat hij een waarschuwing had gekregen van de BBC aangaande zijn verblijf in Argentinië. In zijn column in de rivaliserende krant Sun stelde hij niettemin later dat hij er uit vliegt bij de BBC als hij nog een keer een misstap begaat. Volgens het Top Gear team is er sprake van een misverstand. De opvallende combinatie van het nummerbord zou niet meer dan toeval zijn.

The Guardian: Top Gear driven from Argentina after Jeremy Clarkson number plate row

screenshot: sachab

Geef een reactie

Laatste reacties (10)