Laatste update 25 juni 2017, 10:04
140

Jeremy Corbyn breekt de tent af op muziekfestival Glastonbury

Tussen de vele grote en minder grote namen die hun opwachting maakten op muziekfestival Glastonbury, was er eigenlijk maar één die echt de harten van het voltallige festivalpubliek stal: Jeremy Corbyn. Vrijdag al werd de Labour-leider bezongen tijdens het optreden van Radiohead, zaterdag gaf de politicus zelf acte de présence voorafgaand aan de show van Run The Jewels. Corbyn sprak bijna een kwartier en oogste daarmee een oorverdovend applaus.

Direct aan het begin van zijn toespraak had Corbyn een boodschap voor Donald Trump. Volgend op lof voor Glastonbury-oprichter Michael Eavis en diens geboden ruimte aan ‘muziek, goed gezelschap en inspirerende ideeën’ wees Corbyn op een muur aan de andere kant van het terrein. ‘Er staat een boodschap op voor president Donald Trump,’ zei Corbyn. ‘Bouw bruggen, geen muren.’

Corbyn vervolgde:

Politiek gaat over het dagelijks leven. Het gaat over ons allemaal, waar we van dromen, wat we willen, en wat we voor anderen willen. De media hadden het mis. De elites hadden het mis. Politiek gaat over de levens van ons allemaal en de geweldige campagne waar ik deel van uitmaakte, die ik met trots heb geleid, bracht mensen terug naar de politiek omdat ze geloofden dat het hen iets te bieden had.
Maar wat het meest inspirerend was, was het grote aantal jongeren dat zich voor het eerst met politiek heft beziggehouden. Omdat ze er klaar mee waren dat ze beschimpt werden, er klaar mee waren om te horen dat ze niet meetellen. Klaar met horen dat ze nooit iets doen, en helemaal klaar met horen dat hun generatie meer moet betalen voor minder onderwijs, minder zorg, minder woningen, minder pensioen, en minder alles.
Dat ze maar moeten accepteren dat ze weinig verdienen en weinig sociale zekerheid hebben, dat ze het moeten zien als onvermijdelijk onderdeel van hun leven. Maar zo heeft het niet uitgepakt, hè? Het politieke bewustzijn dat nu ontketend is, gaat niet meer terug z’n hok in.

Bekijk hier de hele toespraak:

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (140)