89

Jeremy Corbyn: Labour zal ‘remain’ steunen bij nieuw referendum

Labour-leider Jeremy Corbyn bekent kleur. Als er een nieuw referendum komt over Brexit, dan zal Labour campagne voeren om in de Europese Unie te blijven. De Labour-leider stond de laatste weken onder toenemende druk om een pro-EU-standpunt in te nemen. Bij de Europese verkiezingen in mei werd Labour de derde partij van het land, onder meer als gevolg van de weifelachtige Brexit-koers. Zelfs in het district van Corbyn kreeg Labour minder stemmen dan de pro-Europese Liberal Democrats.

“Een nieuwe premier zou voldoende vertrouwen moeten hebben om een deal, of een no-deal, voor te leggen aan de bevolking. Als dat gebeurt, zal Labour campagne voeren voor ‘remain’”, schrijft Corbyn nu in een e-mail aan de leden van zijn partij. Een no-deal of een door de Conservatieven gesloten deal zal volgens de Labour-leider een ramp zijn voor de economie en de werkgelegenheid.

Corbyn staat van oudsher ambivalent tegenover de Europese Unie, die volgens hem te veel de belangen van het bedrijfsleven dient. De Labour-leider probeerde de afgelopen jaren bovendien verschillende stromingen binnen zijn partij te vriend te houden. Terwijl kosmopolitisch ingestelde Labour-aanhangers pleitten voor een nieuw referendum, vonden afgevaardigden uit districten waar een meerderheid van de kiezers voor Brexit stemde, juist dat Labour de referendumuitslag moest volgen. De meeste Labour-aanhangers stemden bij het referendum overigens voor ‘remain’.

Cc-foto: Chatham House

Geef een reactie

Laatste reacties (89)