150

Jeremy Corbyn: Socialisten, verlaat het midden en word weer echt links

Europese socialisten moeten afstand nemen van het neoliberalisme en het politieke midden verlaten. Dat was de boodschap van Britse Labour-leider Jeremy Corbyn tijdens een conferentie van de Europese sociaaldemocraten, de socialistische fractie in het Europees parlement, waar hij als eregast aanwezig was.

Corbyn wees erop dat in heel Europa de afgelopen maanden socialisten in de hoek zaten waar de klappen vielen. En dat, zei Corbyn, is geheel aan de vertegenwoordigers van de socialistische partijen zelf te danken:

Veel te lang waren de meest vooraanstaande stemmen binnen onze beweging de weg kwijt. Te bereidwillig hebben ze het status quo en de gevestigde orde verdedigd in een wanhopige poging om het politieke midden te beschermen, om later te ontdekken dat het midden verschoven was.

In Nederland moeten linkse partijen SP, PvdA en GroenLinks het gezamenlijk doen met 37 zetels in de oppositie. De Duitse SPD behaalde bij de recente verkiezingen het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog en ook Belgische partijen met een socialistische inslag scoren momenteel lager dan zij in decennia gedaan hebben.

De weggelopen stemmers zochten voor een groot deel niet hun heil bij andere partijen op links, maar vooral bij populistisch en extreem rechts. Een direct gevolg van het bezuinigingsbeleid ingesteld na de financiële crisis van 2008. Volgens Corbyn hebben die bezuinigingen ‘onze openbare diensten ontmanteld en de lonen en levensstandaard doen dalen’.

Tegelijkertijd kreeg Europa te maken met grootschalige migratie als gevolg van oorlogen en klimaatverandering. Die ontwikkelingen werden door rechts aangegrepen om stevig politiek te voeren over de rug van vluchtelingen en migranten:

Die vluchtelingencrisis werd uitgebuit door de lelijkste elementen in ons politieke landschap. Mensen die vastberaden zijn om angst en verdeeldheid te zaaien in onze samenlevingen. Voor velen die boos zijn, die achtergelaten werden en tegengehouden worden, klinken de stemmen van extreemrechts vaak radicaler dan die van links.

Corbyn pleit ervoor dat links met een ‘helder en radicaal alternatief’ op de proppen komt. Volgens de Labour-leider is dat de enige manier om de opkomst van extreemrechts een halt toe te brengen. Zo moet er volgens Corbyn een einde komen aan de lage belastingtarieven voor de allerrijksten, moet de overheid zich meer met de markt gaan bemoeien terwijl het ondertussen ook ruimte biedt aan nieuwe publieke, coöperatieve en sociale ondernemingen. En ook moet links ervoor gaan zorgen dat technologische vooruitgang niet langer slechts ten goede komt van monopolisten als Uber en Deliveroo. Voor links is er ook winst te behalen met de strijd tegen klimaatverandering. Maar dan, zei Corbyn, moeten socialisten wel de luidste stem hebben.

Bron: De Wereld Morgen / cc-foto: Chatham House

Geef een reactie

Laatste reacties (150)