57

Jeremy Corbyn: steun aan nieuw brexit-referendum als leden dat willen

Labour-leider Jeremy Corbyn is bereid een tweede brexit-referendum te steunen, wanneer zijn partijleden daar om vragen. Dat zei Corbyn tijdens een partijcongres in Liverpool. Buiten het congresgebouw vond een demonstratie plaats van voorstanders van een nieuw referendum.

Terwijl premier Theresa May zich binnen Europa een weg door de brexit-onderhandelingen stuntelt en steeds met lege handen naar huis wordt gestuurd, gaan in het Verenigd Koninkrijk steeds meer stemmen op voor een nieuw referendum. Met name onder de aanhang van Labour. Uit een recente peiling is gebleken dat 90 procent van de Labour-leden bij een nieuwe volksraadpleging tégen afscheiding van de Europese Unie zou stemmen.

Hoewel Corbyn in 2016 bij het eerste referendum nog zei zich bij de uitslag neer te leggen, laat hij nu dus toch weten een eventuele herkansing te steunen, mits de leden daarom vragen. Maar, zo zei hij ook:

Algemene verkiezingen hebben onze voorkeur. We kunnen dan onderhandelen over onze toekomstige relatie met Europa. Maar we zullen wel zien wat er uit het congres naar voren komt.

Volgens de Labour-leider zijn nieuwe verkiezingen de oplossing om uit de politieke crisis te komen waarin het Verenigd Koninkrijk zich nu bevindt. De krant The Sunday Times meldde deze zondag dat de Conservatieve Partij van premier May van plan is vervroegde verkiezingen uit te schrijven, hoewel Brexit-minister Dominic Raab dat ontkent. Met die vervroegde verkiezingen zou Theresa May hopen haar electorale steun voor een nieuwe brexit-strategie willen vergroten. In 2017 gokte de Britse premier daar ook al op, maar dat mislukte en de Conservatieven verloren kostbare zetels.

Bron: VRT, cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (57)