Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jeremy Irons strijdt voor een Engeland zonder plastic tasjes

  •  
11-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JeremyIrons300
VIDEO Britse acteur maakte documentaire Trashed over de gemakzucht van het plastic tasje
‘Tasje meneer?’ Het is een standaardvraag bij de kassa van een Engelse supermarkt. Jaarlijks gebruiken de Engelsen zo acht miljard tasjes. Acteur Jeremy Irons (64) is het helemaal zat. In Londen vindt de Oscar-winnaar weinig gehoor, daarom verlegt hij zijn strijd tegen het plastic naar Brussel, zo schrijft de Volkskrant maandag.
Volgens Irons symboliseert de plastic tas de gemakzuchtige wegwerpcultuur, het thema waarover hij in 2012 de documentaire Trashed maakte.
In Nederland, Duitsland en Ierland zijn supermarkten al gestopt met het gratis uitdelen van plastic boodschappentasjes. Daardoor is het gebruik ervan afgenomen. Binnen het Verenigd Koninkrijk heeft Wales ook een heffing geïntroduceerd en de Schotten gaan dit ook doen. Engelse politici zijn echter huiverig, schrijft de Volkskrant.
Een voorstel van de Liberaal-Democraten om een heffing van 5 of 10 pence in te voeren, is onlangs afgeschoten door de Conservatieve staatssecretaris voor Milieu Richard Benyon. De bewindsman krijgt steun van de supermarkten, die mordicus tegen zijn.
Uit een opiniepeiling blijkt echter dat iets meer dan de helft van de Engelsen geen moeite zou hebben met een heffing. Volgens Jeremy Irons leidt een financiële prikkel juist tot milieubewust gedrag.
Lees ook het interview dat Jeremy Irons met de Britse krant The Guardian had naar aanleiding van de documentaire Trashed.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.