Laatste update 07:49
83

Jeroen Dijsselbloem verlaat de Nederlandse politiek

Demissionair minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA) legt zijn Kamerlidmaatschap per 25 oktober neer. Dat heeft Dijsselbloem Kamervoorzitter Khadija Arib per brief laten weten. “Ik verlaat daarmee de Nederlandse politiek en dat valt me zwaar”, schrijft hij.

Reden voor zijn opstappen is de kleine fractie waar de PvdA het in de Kamer nu mee moet doen. Naar eigen zeggen mist Dijsselbloem de vuurkracht die de PvdA-fractie nu nodig heeft. Dijsselbloem:

Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb.

Zijn werk als voorzitten van de Eurogroep, maakt Dijsselbloem wel af. Die functie duurt nog tot januari. Dijsselbloem zat sinds 2000 in de Tweede Kamer, in 2012 werd hij benoemd tot minister van Financiën.

De Volkskrant schrijft over zijn vertrek:

Hij schrijft dat de afweging in januari om opnieuw op de PvdA-lijst te staan ‘moeilijker was dan ooit’. Zijn familie en vrienden trokken aan hem na vijf zware ministersjaren, maar de loyaliteit aan zijn partij en ‘de plicht’ verantwoording af te leggen over de zware bezuinigingen en hervormingen wonnen het. Hij bond zelfs de strijd aan om de derde plek van de lijst te bemachtigen. Maar het dramatische verlies van 29 zetels, heeft zijn heilig vuur uitgedoofd.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)