94

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie in hoger beroep alsnog veroordeeld

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie is na een eerdere vrijspraak, in hoger beroep alsnog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Afriyie protesteerde in 2014 bij de Sinterklaasintocht in Gouda en werd om die reden hardhandig gearresteerd. Volgens het OM had Afriyie zich daar niet tegen mogen verzetten.

Volgens de politie werd Afriyie in 2014 aangehouden omdat zijn protest – hij droeg een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ – voor een onveilige situatie zorgde. Hoewel behalve Afriyie nog 89 andere actievoerders werden gearresteerd, is hij de enige die voor het incident uit 2014 voor de rechter moest verschijnen. Volgens het OM had Afriyie bij zijn arrestatie geduwd en een agent in zijn been geknepen.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vorig jaar dat de politie inderdaad te hardhandig te werk is gegaan bij de arrestatie en dat er nooit sprake is geweest van direct gevaar. Het OM was het daar niet mee eens en haalde in hoger beroep zijn gelijk. Afriyie moet nu 500 euro schadevergoeding betalen aan de agenten die hem arresteerden en kreeg daarnaast nog een voorwaardelijke boete van eveneens 500 euro.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (94)