Laatste update 14:47
109

Rechter ontslaat anti-Zwarte Pietendemonstrant Jerry Afriyie van rechtsvervolging

De rechter heeft donderdag geoordeeld dat anti-Zwarte Pietendemonstrant Jerry Afriyie wordt ontslagen van rechtsvervolging. Afriyie werd vervolgd op verdenking van mishandeling van een agent bij een anti-Zwarte Pietenprotest in Gouda. Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 1.500 euro. Affriyie werd twee jaar geleden aangehouden bij de Sinterklaasintocht in Gouda. Hem is door het OM ‘wederspannigheid en mishandeling van een agent’ ten laste gelegd, onder meer vanwege het met kracht in been knijpen van een agent.

De rechtbank oordeelt dat bij de aanhouding van Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare, te fors is opgetreden door de politie. Er was op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden. Ook is zijn recht op vrijheid van meningsuiting onterecht door de agenten ingeperkt. De rechtbank geeft Afriyie’s verweer op alle punten gelijk.

De rechtbank schrijft in een persbericht:

Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van de man waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening.  Dat geldt echter niet voor de politieambtenaar die er als laatste bij kwam. Hij heeft de man niet zelf aanhouden maar kwam zijn collega’s te hulp omdat hij zag dat het hen niet lukte de man onder controle te krijgen. Zijn optreden is rechtmatig zodat de man zich bij zijn aan houding tegenover deze laatste politieambtenaar heeft verzet. Ook heeft hij in de been van deze politieambtenaar geknepen.  Naar het oordeel van de rechtbank was bij de man sprake van paniekreactie zodat hij is (sic) niet strafbaar voor dit verzet en de mishandeling van de politieambtenaar. De man is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

De onterechte aanhouding en de vervolging van Afriyie heeft verregaande gevolgen voor hem gehad. Zo werkte hij voorheen als beveiliger, maar kon hij vanwege de vervolging geen VOG-verklaring meer krijgen, en dus zijn werk niet uitoefenen. Zijn beveiligersvergunning is ingetrokken. Daarover schreef Kno’Ledge Cesare: Ik heb geen regering of premier die voor mijn kind wil opkomen

Volkskrant-journalist Hassan Bahara interviewde Jerry Afriyie. Daarin zegt Afriyie:

Vanwege het verlies van mijn baan ben ik guilty untill proven innocent. Ik sta in de rechtszaal als crimineel. Dat maakt het voor mij af en toe wel moeilijk om te geloven dat het allemaal wel goed komt in dit land […] Dit waren geen agenten, dit waren Sinterklaasliefhebbers. Dat maak ik op uit het geweld waarmee zij mij arresteerden. Ze deden het met liefde. Het was duidelijk dat ze het niet tolereerden dat een zwarte man aan hun feest komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)