Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Monsanto hield kankergevaar Roundup bewust geheim

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
15057512431_334cc3e175_k
De populaire onkruidverdelger Roundup wordt sinds 1974 door producent Monsanto verkocht. Het bedrijf heeft naar buiten toe altijd verklaard dat het middel veilig was, maar uit interne documenten in het bezit van OneWorld en het Belgische tijdschrift Knack, blijkt dat het bedrijf haar eigen bestseller in verband brengt met kanker. In een PowerPoint uit juli 2008 is te lezen:
Roundup beïnvloedt één van de cruciale fasen van de celdeling, wat op lange termijn mogelijk tot kanker leidt.
De PowerPoint gaat in op onderzoeksresultaten van de Franse moleculair-bioloog Robert Bellé. Uit zijn onderzoekblijkt dat Roundup het DNA van cellen kan beschadigen, ook in doseringen die vele malen lager zijn dan die waar boeren en hobbytuiniers mee in aanraking komen.
Ben & Jerry’s IJsproducent Ben & Jerry’s heeft aangekondigd te zullen zorgen dat al haar ijs voortaan glyfosaatvrij zal zijn, nadat onlangs uit onderzoek van het Health Research Institute (HRI) bleek dat 13 van de 14 geteste bakken Ben & Jerry ijs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland sporen van het omstreden bestrijdingsmiddel bevatten. Tevens zal het bedrijf een biologische lijn gaan uitbrengen.
In 2015 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is en verschillende instanties hebben al besloten gebruik van het middel te verbieden of af te raden. Zo mogen wijnen die het keurmerk Prosecco DOC voeren geen glyfosaat gebruiken en heeft de Amerikaanse staat Californië de verdelger toegevoegd aan de lijst met kankerverwekkende middelen.
Henk Kamp Demissionair minister van Landbouw Henk Kamp (VVD) besloot onlangs echter nog dat de omstreden onkruidverdelger die oorspronkelijk alleen door Monsanto werd geproduceerd onder de naam Roundup, nog zeker tien jaar gebruikt mag worden in Nederland. Een voorstel van de Europese Commissie daartoe werd vorige maand door Kamp goedgekeurd.
Laura Peterson, woordvoerder van het dochterbedrijf van Unilever Ben & Jerry’s, verklaarde tegenover the Guardian dat het bedrijf ‘teleurgesteld, maar niet volledig verrast’ was door de resultaten van de laatste metingen:
Glyfosaat is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de landbouw en vindt je overal terug – in mainstream voedsel, maar ook in natuurvoeding en biologisch voedsel, zelfs in regenwater – en dat is het probleem… Maar alleen verklaren dat je overal sporen vindt is geen oplossing. Wij willen daarom uiterlijk in 2020 stoppen met het gebruik van ingrediënten (bijvoorbeeld noten) die chemisch gedroogd worden met behulp van glyfosaat. Daarnaast gaan we ons hard maken voor beleid dat glyfosaat uitsluit als hulpmiddel in het drogingsproces.
De gevonden glyfosaatsporen in het ijs vallen overigens ruim onder de Europese en Amerikaanse maatstaven van voedselveiligheid.
Cc-foto: Mike Mozart

Meer over:

glyfosaat, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.