56

Jesse Klaver: drugsdeal met Cees H. is een politieke witwasoperatie

Fractievoorzitter GroenLinks haalt flink uit naar bonnetjesaffaire Fred T. en Ivo O....Desinteresse premier Rutte naar details van de zaak zou laakbaar zijn...Klaver pleit voor loslaten politieke kleur en nastreven waarheidsvinding ...

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver haalt zondag in Buitenhof flink uit naar het kabinet. Volgens hem is er sprake van een ‘politieke witwasoperatie’ omtrent de deal die voormalig officier van Justitie Fred Teeven met drugsbaron Cees H. heeft gemaakt. De zaak zou voor nog meer wantrouwen onder Nederlandse burgers jegens de politiek zorgen.


Klaver baseert zijn uitspraken op het rapport van commissie-Oosting. Naar aanleiding daarvan heeft GroenLinks minstens vijftig Kamervragen gesteld, vertelt de fractievoorzitter.

(…) De afgelopen twee jaar is de informatie waar de Tweede Kamer voortdurend om vroeg niet naar buiten gekomen. Het is weg gehouden uit het licht. Het rapport van commissie- Oosting laat zien dat er gekozen is om geen informatie te geven aan de Kamer en daarmee burgers van Nederland. Dat moet wel en als dat niet gebeurt, is het een groot probleem voor het kabinet.

Over het aftreden van Anouchka van Miltenburg als Kamervoorzitter zegt Klaver – zoals vele andere partijen – ‘alleen respect te hebben’ maar hij geeft aan dat zij maar een klein onderdeel is van het probleem.

(…) Het is geen geheim dat Van Miltenburg het moelijk heeft gehad maar zij is niet waar het in deze zaak om gaat. Ze trad af maar haar rol is bescheiden in de politieke witwasoperatie met drugsgeld  en richt zich meer op andere personen.

Ook premier Rutte moet het ontgelden. Volgens de fractievoorzitter is het belangrijk om te weten hoeveel hij preciest wist en waarom hij niet gehandeld heeft.

Als Rutte blijft zeggen dat er niets mis was, begeeft hij zich op glad ijs. Op welk moment wist hij van bedrag het dat uitbetaald is aan Cees H.? Zo niet, waarom niet en waarom heeft hij er niet naar doorgevraagd. Want ook het niet geïnteresseerd zijn omdat het een vies zaakje is waar je niets van wil weten, is laakbaar.

Daarnaast laat Klaver weten dat niet alleen GroenLinks Kamervragen gesteld heeft maar ook veel andere partijen. Zij zouden allen woensdag antwoord eisen van het kabinet. Presentator Paul Witteman vraagt terecht of de verontwaardiging van de Tweede Kamer niet beperkt zal blijven tot Kamervragen, een motie van wantrouwen en verder geen consequenties, zoals vaker gebeurt. Ook zouden de coalitiepartijen elkaar het hand boven het hoofd blijven houden. 

(…) Het is niet uit te sluiten maar de waarheid is weggebleven en achtergehouden en ik kan bij mijn collega’s in de oppositie niet voorstellen dat na het rapport en de berichten in de media ze niet de waarheid naar boven willen halen, ook bij de coalitiepartijen. Dat moet eerst gebeuren en dan zullen we zien wat de consequenties worden”, aldus Klaver

Over de coalitiepartij PvdA en partijleider Diederik Samsom zegt de Groenlinks-fractievoorzitter.

(…) In deze zaak gaat het niet over politieke kleur, oppositie of coalitie maar waarheidsvinding We kunnen dit als gehele politiek niet accepteren.

Ook maakt Klaver zich zorgen over het vertrouwen in de politiek. Hij haalt een enquete van Maurice de Hond aan die stelt dat Nederlandse burgers willen dat Premier Rutte afstapt en dat er geen vertrouwen meer is in de politiek.

(…) Het is ontzettend schadelijk voor politie. Hiermee wordt het vertrouwen burgers in de politiek volledig ondermijnd.

De onderzoekscommissie Oosting die onderzoek deed naar de deal van Fred Teeven met de drugsbaron Cees H heeft afgelopen woensdag in een persconferentie bekend gemaakt dat de voormalig officier van Justitie flink fout zat door een deal te sluiten met Cees H. Ook oud-minister Opstelten wordt bekritiseerd om de manier waarop hij met de zaak om is gegaan.

De deal die Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met topcrimineel Cees H. kwam erop neer dat H. 5 miljoen gulden terugkreeg, waarop justitie eerder beslag had gelegd. Die informatie werd volgens de commissie ten onrechte achtergehouden van de Belastingdienst. Ook hoefde hij een deel van zijn gevangenisstraf niet uit te zitten.

De VVD trekt zijn handen af van partijgenoot en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Volgens de partijtop ‘staat ze er alleen voor’ in haar geblunder rond de Teevendeal. Wanneer zij tijdens de komende debatten in de problemen komt wegens het vernietigen van de klokkenluidersbrief, hoeft ze niet op steun van haar eigen partij te rekenen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)