Laatste update 19:46
46

Jesse Klaver enthousiast onthaald door Duitse Groenen

Jesse Klaver sprak dit weekend het partijcongres van de Duitse Groenen toe. Hij werd door de bijna duizend aanwezigen onthaald als een ster. “Het enige wat tussen jullie en jullie dromen staat is de angst te falen. Laat die angst gewoon vallen en alles zal mogelijk worden,” aldus Klaver in zijn Engelstalige speech. Nu de Britten voor Brexit gekozen hebben en Donald Trump president van de VS is geworden verkeren we in een bijzonder moment van de geschiedenis, een moment dat moedige politiek vereist, aldus Klaver. Voor Europa en voor gelijkheid. “Onze regeringen zijn geen ondernemingen. De EU is meer dan een markt. Onze politieke leiders zijn meer dan ceo’s. Onze idealen moeten over onze landen regeren en niet de bedrijven.” Hij wenst na de pro-Europese overwinning van Macron de Duitse Groenen een even grote zege bij de parlementsverkiezingen in september.

Daarna nam partijleider Cem Özdemir het woord. Hij wees er in een gloedvol betoog op dat hij net als Klaver een migratie-achtergrond heeft. En vervolgens stak hij een liefdesverklaring aan zijn vaderland af. Hij vertelde waar zijn vader begraven ligt, waar zijn kinderen zijn geboren en dat niemand maar dan ook niemand het recht heeft zijn Duitse nationaliteit in twijfel te trekken. In een uur durende speech die hij begon in het Engels maar al snel overstapte op het Duits benadrukte hij onder meer dat De Groenen de partij van de mensenrechten zijn. Toch wil hij niet uitsluiten zelfs met de AfD te onderhandelen. Want als iedereen elkaar uitsluit dan hou je alleen de grote coalitie (CDU-SPD) over en daar willen zoveel mensen nu juist van af, aldus Özdemir. Maar er zijn onderwerpen waar niet over te praten valt, zoals het afschaffen of uitkleden van mensenrechten. Precies ook het punt dat Klaver innam tijdens de onderhandelingen met VVD-CDA-D66.

Özdemir pleitte voor een sterker Europa, voor klimaatmaatregelen, voor het stimuleren van de fabricage van elektrische auto’s – om te voorkomen dat de Duitse auto-industrie het lot van Detroit achterna gaat. Hij wil het terrorisme bestrijden door de verspreiding van het wahabisme tegen te gaan, de fundamentalistische variant van de islam die door Saoedi-Arabië over de wereld wordt geëxporteerd. “Wij willen geen cent meer uit de Golfstaten voor moskeeën in Duitsland en de EU!” Salafisten die mensen verachten moeten net zo goed aangepakt worden als de terreur van extreemrechts. “Geen tolerantie voor intolerantie!”

Geef een reactie

Laatste reacties (46)