Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jesse Klaver trekt ten strijde tegen het economisme

  •  
24-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
klaver_30.jpg
Video: GroenLinks-leider speecht in De Balie
Jesse Klaver, de nieuwe leider van GroenLinks, richt zijn pijlen op het ‘economisme’. Dat staat in zijn eigen woorden voor ‘het idee dat alle politieke en maatschappelijke problemen terug te brengen zijn tot een rekensom. Dat het financiële argument altijd doorslaggevend is.’
In De Balie zette Klaver dinsdagavond zijn visie uiteen (video tot 0:27) en ging daarna in debat met econoom Bas Jacobs en journalist Myrthe Hilkens. Klaver stelt onder meer:
Mijn stelling van vandaag is dat het economisme politiek tot eenheidsworst maakt. Het verengt ons denken, weerhoudt ons van een ideologisch debat en het maakt van politiek een soort boekhouden voor gevorderden. De enige vragen die nog worden gesteld zijn: wat betekent een nieuwe wet voor onze economische groei, voor onze staatsschuld en concurrentiepositie? Dat zijn niet de juiste vragen. En dat is de reden dat vrijwel alle partijen het economisme als referentiekader hebben overgenomen. Dat zelfs de partijen op links zijn gaan geloven in wat ik de mythes van het economisme noem.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.