Laatste update 07 september 2016, 11:39
313

Jesse Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken

Dinsdagavond presenteerde GroenLinks-leider Jesse Klaver in de Melkweg het conceptpartijprogramma van GroenLinks. Hij noemde GroenLinks nadrukkelijk geen concurrent van andere linkse partijen, maar juist een alternatief voor de VVD en de PVV. Inzet van de partij: op een groene manier strijden tegen economisme. De economie gaat niet langer boven alles, maar de mens, natuur en milieu moeten weer centraal komen te staan.

Klaver herhaalde in zijn speech meerdere malen te willen strijden tegen de oneerlijke verdeling van welvaart en een einde te willen maken aan verdeeldheid in de samenleving. De GroenLinks-leider werd ook concreet: zo noemde hij het eigen risico in de zorg, dat wil de partij afschaffen. Ook moet het inkomen van ouderen die een klein of geen pensioen hebben opgekrikt worden en wil de partij een ‘moderne middenschool’ invoeren, waar leerlingen van alle niveaus langer bij elkaar in de klas zitten. Pas in de derde klas van de middelbare school wordt dan gekozen voor vmbo, havo of vwo.

Verder pleit GroenLinks ervoor om multinationals te verplichten om voortaan openbaar te maken hoeveel winstbelasting zij per land betalen. Hij noemde Bono bij naam en beloofde tegen het einde van zijn speech de brievenbus van Bono in Amsterdam te zullen sluiten. Ook wil de partij een soort ‘Pikettybelasting’ invoeren, waarmee vermogens zwaarder zullen worden belast. De ongelijkheid in de samenleving neemt toe doordat vermogens harder groeien dan inkomens: met behulp van een progressieve belasting op kapitaal kun je ervoor zorgen dat de welvaart eerlijker wordt verdeeld.

Bekijk de speech:

Later op de avond schoof Klaver aan in de studio van talkshow waar hij onder meer werd geconfronteerd met columniste Ebru Umar die de aandacht op de haar bekende wijze naar zich toetrok.

Geef een reactie

Laatste reacties (313)