Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jesse Klaver wil meer empathie

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
EyeTVSnapshot
De veelbelovende leider van GroenLinks, Jesse Klaver, wil dat de Nederlandse samenleving empathischer wordt. Mensen zouden meer begrip en inlevingsvermogen moeten tonen, vertelt hij aan Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij noemt als voorbeeld de Zwarte Pieten-discussie. Volgens Klaver zijn er mensen die zeggen dat het publiek dat morgen de intocht van Sinterklaas in Maassluis bijwoont ‘racisten’ zijn. Dat is volledig onterecht, legt hij uit.
Klaver wil ook dat er een nieuw besef groeit van wat Nederland is. Hij noemt de Acte van Verlatinghe, het document waarmee in 1581 een aantal Nederlandse provincies zich onafhankelijk verklaarden van de Spaanse overheerser. De Acte definieert onder andere de vrijheid waar Nederlanders aan hechten. De tekst vormde later de inspiratie voor de Amerikaanse revolutionairen die de Verenigde Staten uitriepen met hun Onafhankelijkheidsverklaring. Toch kennen veel Nederlanders de Acte niet. Wikipedia is daar overigens het levende bewijs van de Nederlandstalige tekst over de Acte is veel beknopter dan de Engelstalige.
Maandag verschijnt er een essay waarin Klaver zijn ideeën ontvouwt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.