Laatste update 21:39
137

Jesse Klaver: ‘Ik wil premier worden’

Jesse Klaver wil minister-president worden. Dat heeft de GroenLinks-leider vrijdagavond gezegd tijdens een partijbijeenkomst in Nijmegen. ‘Nederland heeft een premier nodig die vasthoudt aan zijn idealen’, aldus Klaver, die vindt dat het daarom tijd is dat Mark Rutte zijn biezen pakt.

Klaver zei dat, in tegenstelling tot de huidige premier, hij Nederland niet ziet als een bedrijf, maar als een samenleving: ‘Een samenleving waarin we met respect met elkaar omgaan en waarin iedereen ongeacht zijn of haar afkomst of je achtergrond erbij hoort.’

Ook is het volgens Klaver hoog tijd dat GroenLinks, PvdA, SP en D66 de handen ineenslaan om ‘samen te werken aan het bestrijden van armoede en onrecht’. Gezamenlijk wordt er als het Klaver een progressief kabinet gevormd ‘om Rutte en Wilders uit een volgende regering te houden’.

GroenLinks heeft momenteel vier zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij er beduidend beter voor: 10 tot 13 zetels. GroenLinks hoopt dat door Klaver nadrukkelijk naar voren te schuiven als kandidaat premier, de partij kiezers kan lokken van andere linkse partijen die de strijd met VVD en PVV willen aangaan. Ook wil Klaver als, naar eigen zeggen ongebruikelijke premierskandidaat, een einde maken aan de ‘zondebokpolitiek’: ‘De keuze lijkt te gaan tussen haatzaaiers en bangmakers. Maar is het tijd voor echte oplossingen.’

Behalve strijden voor een inclusieve samenleving, wil GroenLinks het behoud van de aarde bovenaan de prioriteitenlijst plaatsen. Daarvoor wil de partij alle kolencentrales sluiten. Verder liet Klaver weten als premier de belasting voor multinationals te willen verhogen en een einde te maken aan de marktwerking in de zorg.

Zondagavond 16 februari trapt RTL4 de verkiezingsdebatten af met het eerste grote tv-debat. Hieraan doen echter alleen de lijsttrekkers van de vier grootste partijen volgens de Peilingwijzer mee. Dat zijn volgens de huidige cijfers VVD, PVV, CDA en D66.

De toespraak van Jesse Klaver is hieronder terug te zien:

Bronnen: Volkskrant, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (137)