Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jeugd schrijft steeds slechter door opkomst computer

  •  
06-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
liefdesbrief_300.jpg
De liefde voor de pen neemt af. Computergeneratie klaagt: 'M'n hand doet pijn van het schrijven.'
Wie krijgt er met Valentijnsdag nog een geschreven brief? Door de opkomst van de computer en het digitale tijdperk verliezen jongeren hun schrijfvaardigheden. Daarmee verliest ‘de pen’ zijn persoonlijkheid. Onderzoekers van de Universiteit van Groningen zien het handschrift van jongeren met de jaren achteruit gaan en een persoonlijk handschrift is door de hanenpoten steeds moeilijker te herkennen.
De achteruitgang van de de schrijvende jeugd werd op Belgische forums al druk bediscussierd. Daar kwamen veel klachten binnen van studenten met verkrampte handen na een tentamen. Doordat jongeren niet meer gewend zijn met de hand te schrijven zijn hun handspieren daar ook niet meer op getraind.
We hebben testjes gedaan waarbij studenten elkaars handschrift moesten ontcijferen”, vertelt Lambert Schomaker die aan de Rijksuniversiteit Groningen handschriften onderzoekt. “Slechts 50 tot 60 procent van de woorden was leesbaar. Schrijven is iets geworden dat je voor jezelf doet.
De authenticiteit is volgens hem verdwenen door de opkomst van de computer.
Vergelijk het met schaatsen. Daar krijg je ook spierpijn van als je het lang niet hebt gedaan. Studenten zijn maanden op Facebook en Twitter bezig en moeten dan ineens schrijven. Bovendien is de spierspanning met dat nieuwe, gemengde schrift minder geleidelijk verdeeld. Het is steeds aanspannen, loslaten. Of helemaal niet loslaten, want bij een tentamen zijn de schrijvers gestrest. Daar krijg je kramp van.
Steeds meer universiteiten nemen digitaal toetsen af. Dat is bovendien makkelijker omdat de computer dan ook de testen kan nakijken. Het aanstaande centraal examen in het mbo wordt zelfs volledig digitaal afgenomen. Volgens docent Sylvester Draaijer van de Vrije Universiteit pakt het getypte examen minder voordelig uit voor studenten. Hij denkt dat docenten strenger zijn in het nakijken van getypte antwoorden.
Ik denk dat ze in handgeschreven antwoorden eerder geneigd zijn het goede te lezen.
cc-foto: PhotoCo. Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.