11

‘Jeugd wil geen dure spullen, maar spelen met ouders’

Unicef-rapport: Britse kinderen worden zoet gehouden met speelgoed en gadgets, maar verlangen naar ongestoord buitenspelen

Britse kinderen zijn niet gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek van Unicef. De kinderen komen materieel vaak niets tekort, hebben onder meer een iPhone en een eigen televisie, maar juist die Britse dwangmatige consumentisme ondermijnt een gelukkige kindertijd. Gadgets zijn leuk, maar de kinderen willen niets liever dan ongestoord buitenspelen en tijd doorbrengen met hun ouders. Dat schrijft de papieren versie van De Volkskrant.

Nergens in Europa maken werknemers langere uren dan in het Verenigd Koninkrijk. Door hoge hypotheken, huren en energierekeningen is men genoodzaakt lange werkdagen te maken. Consumptieartikelen zijn daarentegen relatief goedkoop. Het gevolg van ouders die zo hard hebben gewerkt dat ze bij thuiskomst te moe zijn om met hun kroost te spelen is de onderdompeling in de consumptiecultuur.

De Volkskrant schrijft:

Het gevolg is dat kinderen in deze consumptiecultuur worden zoetgehouden met allerlei nieuwe hebbedingetjes […] Daar komt bij dat er veel ‘peer pressure’ heerst, concurrentie onder leeftijdsgenoten.

Het is niet de eerste keer dat Unicef haar zorgen uit over jongeren in de Britse samenleving. Vier jaar geleden bleek dat het kinderwelzijn in het Verenigd Koninkrijk het slechtst is. Nederland deed het in dat rapport goed.

cc-foto: Timatymusic

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)