2

Jeugdzorg brengt kinderen willens en wetens in gevaar

ZEMBLA: Jeugdzorginstellingen communiceren niet met elkaar over gevallen van misbruik en mishandeling

Seksueel misbruik van pleegkinderen onder toezicht kan jarenlang doorgaan, omdat de jeugdzorginstellingen langs elkaar heen werken. ZEMBLA besteedt vanavond aandacht aan het drama in het Brabantse dorpje Langenboom. Daar ving een pleegoudergezin in tien jaar 77 pleegkinderen op terwijl instellingen wisten dat de kinderen misbruikt werden. Volgens de commissie-Samson is dit geen incident. Er zit geen centrale regie op de enorme brei aan instellingen die met de zorg van pleegkinderen is gemoeid. Kindermisbruikers hebben zo vrijspel.


In ZEMBLA pleit Samson voor één centraal punt dat alle betrokkene organisatie op de hoogte moet brengen van misstanden bij een pleeggezin of instelling.

Het moet ergens terecht komen bij een organisatie die ook feitelijk iets kan doen. Die ook bijvoorbeeld kunnen zeggen: we plaatsen daar niet meer”, aldus mevrouw Samson, voorzitter van de commissie-Samson.

Schoolartsen en vrijwilligers hadden het al jaren door dat de kinderen bij het Brabantse gezin misbruikt werden. Keer op keer deden ze daarover melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Brabant. Toch duurde het nog twee jaar voordat de kinderen bij het pleeggezin in Brabant werden weggehaald. Opmerkelijk was echter dat vier jaar na dat voorval weer een kind bij het gezin werd ondergebracht. Hoe dat kon? Jeugdzorg Brabant liet na om andere jeugdzorgorganisaties, die ook hun kinderen bij de pleegouders hadden geplaatst, te waarschuwen.

De heer Meuwissen, directeur van Bureau Jeugdzorg Rotterdam, is boos op zijn collega’s in Brabant: “Als ik dat had geweten dan hadden we onze kinderen absoluut niet daar geplaatst.

Pas in 2009, zeven jaar na de eerste meldingen, werden alle kinderen bij het pleeggezin weggehaald. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is tot nu toe nog steeds niet ter verantwoording geroepen. “Als die signalen bij het Openbaar Ministerie terechtkomen dan zou dat reden kunnen zijn om dat uit te zoeken,” stelt mevrouw Samson in ‘ZEMBLA’.

ZEMBLA – ‘Misbruikt onder toezicht’ vrijdag 28 oktober om 21.20 op Nederland 2
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (2)