133

‘Jeugdzorg geeft niets om onze Laura’

Grootouders zeilmeisje beklagen zich in Volkskrant

Het zeilmeisje Laura Dekker is vanmorgen aangekomen op Schiphol en direct afgevoerd door politie voor ondervraging. Haar grootouders doen vandaag in een brief in de Volkskrant hun beklag over Bureau Jeugdzorg.

“De waarheid is dat [Laura] ten onder gaan aan de Jeugdzorg”, schrijven Dick en Riek Dekker in een uitgebreide brief die de Volkskrant vandaag publiceert. “Wij hebben Laura, sinds de bemoeienis van Jeugdzorg, in een paar maanden zien veranderen van een ondernemende en positieve tiener in een meisje dat een schild om zich heen heeft gebouwd en totaal geen vertrouwen meer heeft in de volwassenen.”

Over het uitzicht dat haar geboden wordt op een toekomstige soloreis zeggen haar opa en oma:

Er wordt Laura een worst voorgehouden die zij nooit te pakken zal kunnen krijgen. (…) Tegelijkertijd wordt zij murw geslagen door dwangmaatregelen zoals onder toezichtstelling en het dreigement van een mogelijke uithuisplaatsing. Dat is niet vol te houden. (…) Bureau Jeugdzorg geeft niets om Laura, met als triest gevolg dat Laura is weggelopen.

Ook de Raad van de Kinderbescherming krijgt ervan langs. “[Uithuisplaatsing] is de enige oplossing die de Kinderbescherming kan bedenken. Noemen ze dit hulpverlening?”

De grootouders hebben een concreet alternatief. “Laat haar een jaar meevaren met de Stad Amsterdam, de clipper die voor de VPRO-televisie dezelfde tocht rond de wereld maakt als Charles Darwin ruim 150 jaar geleden met de Beagle. Daar zijn genoeg volwassenen aan boord om haar te helpen met het onderwijs.”

In reactie op dit artikel laat de communicatie-afdeling van de VPRO in de comments hieronder weten dat ‘meevaren op de Stad Amsterdam voor Laura geen optie is’.

Lesgeven op middelbaar onderwijsniveau zit niet in het profiel van de aanwezige volwassenen aan boord. De bemanning is goed in zeilen, de VPRO-crew is goed in het maken van een rijk programma-aanbod op televisie, radio, internet en in de Gids. Iedereen aan boord heeft zijn handen vol aan zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. De zware belasting voor alle deelnemers aan dit grote multimediale Beagle-project, nu halverwege, laat geen ruimte om Laura aan boord te begeleiden bij haar huiswerk.

Geef een reactie

Laatste reacties (133)