222

Jeugdzorg haalt kind weg bij ‘Rauw-moeder’

UPDATE: Tom (15) wil niet naar een pleeggezin en is inmiddels ondergedoken

Bureau Jeugdzorg oordeelde maandag dat de 15-jarige Tom Watkins met spoed uit huis geplaatst moet worden. De jongen zou aan ernstige ondervoeding leiden omdat hij en zijn moeder een rauw dieet volgen. Ook houdt zijn moeder Francis Kanter hem al drie jaar thuis van school omdat die het verkeerde voorbeeld zou geven. Tom zou inmiddels ondergedoken zijn om Jeugdzorg te ontlopen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 19.37 uur
Tom is inmiddels ondergedoken, meldt NOS. Daarmee probeert hij te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst. Bureau Jeugdzorg onderzoekt nu of Tom inderdaad is ondergedoken. Verder wil de instantie niets zeggen over de zaak. Jeugdzorg is een spoedprocedure begonnen om de jongen vanaf 7 januari weer op een reguliere school te krijgen.

Kanter heeft al meerdere keren een bevel gekregen dat ze Tom moet inschrijven op een school, maar ook dit jaar deed ze dat niet. Haar gevecht tegenover instanties als Bureau Jeugdzorg en de kinderbescherming levert haar stress op, maar toch zet ze door.

Het is ook in Toms belang dat we deze zaak winnen”, zegt ze in een uitgebreid interview in de Volkskrant.

Tom zou op school gepest worden vanwege zijn dieet en bovendien vindt ze dat iedere school tekort schiet omdat ze volgens haar geen kennis van voedsel hebben door het toe te staan dat kinderen in de pauze chips mogen eten.

Al sinds zijn vijfde eet Tom alleen maar rauw. Kinderarts van het AMC Rian Teeuw onderzocht de jongen en kwam er achter dat hij veel te weinig energie binnen krijgt; onvoldoende eiwitten, zijn calciuminname zou zorgelijk zijn en ook ontbreken er essentiële vetten die nodig zijn voor de ontwikkeling van zijn hele lichaam en het brein. Ze vergelijkt zijn situatie met een ondervoed kind in Afrika. Volgens de kinderarts zal Tom zonder bijvoeding 12 tot 15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten.
Inmiddels heeft Tom besloten niet meer met de pers te praten. “Ik wil niet dat iedereen straks zegt: he, dat is Tom.” In de Volkskrant gaf hij zijn laatste reactie:

Ik vind het jammer dat mensen zo snel oordelen. Ze denken dat ik de hele tijd alleen maar thuis zit met mijn moeder, terwijl  mijn sociale leven heel lekker gaat.

Op het IDFA ging afgelopen november de documentaire ‘Rauw’ in première. Daarmee krijgen we een inkijkje in het leven van Tom en zijn moeder. Hij lijkt voldoende sociale contacten te hebben, zit op voetbal en heeft volgens zijn moeder zelfs twee jaar een vriendinnetje gehad. Het enige verschil lijkt alleen dat hij rauw eet en zijn vriendjes niet.

Toen niet, maar ook nu niet ziet Tom zijn dieet als een probleem. Dat terwijl hij en zijn moeder inmiddels gezien worden als voedselfundamentalisten. Zijn moeder is er van overtuigd dat in gekookt of gebakken eten en vis en vlees giffen en verslavende stoffen zitten. “Gebakken eten met een hard randje is net zo verslavend als heroïne”, aldus Francis.

Mocht het echt zo ver komen dat Tom uit huis wordt geplaatst, dan stuurt ze Tom naar zijn vader in Engeland. Tom hoopt dat hij gewoon bij zijn moeder mag blijven:

Bureau Jeugdzorg heeft altijd gezegd dat de voordelen van uithuisplaatsing niet opwegen tegen de nadelen. Ze zouden het beste met me voor moeten hebben. Maar dit is toch niet het  beste voor mij? Als ik in een pleeggezin kom, dan loop ik gewoon weg. Zodra ik op school zit, ga ik gewoon terug naar mijn moeder. Niemand houdt me tegen.

De discussie over de manier waarop Kanter haar zoon opvoedt, plaatst ook vraagtekens bij ouders die hun kinderen bijvoorbeeld ‘verwaarlozen’ door hen voortdurend te vet voedsel te geven. In februari van dit jaar plaatste de kinderbescherming drie kinderen uit één gezin onder toezicht van een voogd van jeugdzorg omdat ze veel te dik zijn. Na procederen van de ouders kreeg de kinderbescherming toch gelijk.

Volkskrant: Uithuisplaatsing, dat is toch niet het beste voor mij? (betaalde versie)

Volkskrant columniste Malou van Hintum pleit er voor dat Tom bij zijn moeder moet blijven. Lees haar opinie: ‘Focus niet op dat malle dieet, maar op Tom

NRC: Jeugdzorg stelt te dikke kinderen onder toezicht

Bekijk het interview met Francis Kanter bij Pauw & Witteman

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (222)