7

‘Jeugdzorg in geding door kabinetsplan’

Nieuwe Jeugdwet hevelt verantwoordelijkheid over naar gemeenten ... Slecht idee zeggen hulpverleners

Hulpverleners vrezen dat de kwaliteit van de jeugdzorg achteruit holt wanneer de verantwoordelijkheid hierover van het Rijk naar de gemeenten gaat. Specialistische kennis zal verloren gaan en er zullen kwaliteitsverschillen tussen gemeenten ontstaan, zeggen medewerkers van jeugdzorg in een enquête van vakbond AbvaKabo FNV. Dat meldt het AD dinsdag.

De  AbvaKabo ondervroeg ruim 1200 mensen die in de jeugdzorg werken.

– 86 procent van hen verwacht dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit, aldus het AD.

– Volgens 79 procent van de ondervraagden zijn gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de verandering. Ook de eigen organisaties zijn er nog niet aan toe, denkt meer dan de helft.

– Van de ondervraagden vreest driekwart voor de eigen baan. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp

Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten sowieso een slecht idee, maar al het kabinetsplan doorgaat moet dit zorgvuldig gebeuren. Van Brenk verwerpt met name de vrijheid die gemeenten krijgen om het jeugdzorgbeleid in te vullen. “De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn”, aldus de vakbondsvoorzitter.

De Tweede Kamer houdt donderdag de eerste hoorzitting over het wetsvoorstel.

AD: Hulpverleners vrezen voor kwaliteit jeugdzorg

Foto-cc: Beer Bergman

Geef een reactie

Laatste reacties (7)