147

Jihadist roept op tot aanslag in Nederland

Update: Tientallen strijders omgekomen bij Aleppo ... VS en Arabische landen openen aanval op IS in Syrië ... Syrisch regime claimt tevoren ingelicht te zijn over actie ... Video: gaat het lukken IS te vernietigen?

In samenwerking met islamitische landen hebben de Amerikaanse strijdkrachten een reeks aanvallen gelanceerd op de terreurgroep IS in Syrië. Het is voor het eerst dat de islamitische extremisten in Syrië worden aangevallen. Er zijn onder meer bombardementen uitgevoerd op Raqqa, de onofficiële hoofdstad van de staat die IS wil vestigen in de regio.


Updates onderaan:

De militaire actie startte dinsdag om circa 01:30 Nederlandse tijd en werd uitgevoerd met kruisraketten, bommenwerpers en straaljagers. Er werden in anderhalf uur tijd twintig aanvallen uitgevoerd, de eerste van vermoedelijk een hele reeks. Volgens Amerikaanse media nemen de strijdkrachten van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Saoedi-Arabië en Jordanië deel aan de actie tegen IS, onder meer door luchtsteun te bieden. Volgens Pentagon-woordvoerders zou onder meer gebruik gemaakt zijn van F22 Raptor gevechtsvliegtuigen, een vrijwel niet te decteteren toestel dat nu voor het eerst is ingezet bij een militaire actie.

F-22 Over WaterDe aanval komt een dag nadat de woordvoerder van IS, Abu Mohammed al-Adnani, aanhangers opriep willekeurige burgers in de VS en Europa te vermoorden. Daarmee verklaarde de terreurgroep zich voor het eerst in oorlog met de Verenigde Staten. Tot die tijd beweerde de groepering alleen geïnteresseerd te zijn in de stichting van een ‘kalifaat’, stelt Imran Khan, correspondent van Al Jazeera in Bagdad

Op Twitter stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel:

De VS is begonnen met luchtaanvallen op Syrië, zonder volkenrechtelijk mandaat. Wat betekent dat voor Nederlandse deelname aan de coalitie?

De Nederlandse regering wil graag meevechten tegen IS maar werd tot nu toe niet uitgenodigd door de coalitie onder leiding van de VS. De Syrische staatstelevisie verklaarde dat de VN-vertegenwoordiger van het land van tevoren door de VS op de hoogte is gesteld van de aanval.

Gaat de aanval werken om IS te verslaan? De Amerikaanse opiniesite Vox vreest van niet, en is daarbij niet de enige. Sinds de aanslagen van 11 september is er nog geen enkele islamitische terreurgroep verslagen, dus waarom zou dat wel lukken bij IS, vraagt de commentator zich af.

De commentator stelt dat de gespannen verhouding tussen de bevolkingsgroepen soennieten (waar IS toe behoort) en sjiieten de aanpak van IS in de weg staat. De New York Times daarentegen constateert dat de VS er in geslaagd is soennitische staten te laten deelnemen aan de militaire atie tegen IS, een unicum. De aanval verschilt ook in omvang van eerdere acties en is vele malen groter dan de eerdere militaire acties tegen IS in Irak. Vorige week voerde de Franse luchtmacht bombardementen uit op IS in Irak. Het doel van de actie is het vernietigen van de ‘veilige havens’ van de terreurgroep in IS. Volgens berichten zouden tientallen IS-strijders bij de aanvallen zijn omgekomen. Een extra complicatie is dat de aanvallen op IS het regime van de Syrische president Assad versterken terwijl de VS juist ook van hem af willen.

Update 13:45
Bij de luchtaanvallen op jihad-strijders in Syrië zijn drie Nederlandse jihadisten omgekomen. Dat meldt een jihadist op Twitter die in Aleppo zou verblijven. De jihadisten hadden zich bij het Al Nusra Front gevoegd, een club die banden heeft net Al Qaida. Minstens drie commandocentra van de groep zouden gebombardeerd zijn. Volgens het in Engeland gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zijn er tientallen leden van Al Nusra gedood, veelal buitenlanders. De gesneuvelden bevonden zich in een dorp ten westen van Aleppo. Bij het bombardement zouden ook burgers, waaronder drie kinderen, omgekomen zijn. Zie video onder.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom wijst op een video die door een Nederlandse jihadist in Aleppo online is gezet.

In het betoog beweert hij dat hij zijn agressie uitvoert in opdracht van Allah en stelt hij dat alle moslims hem moeten volgen. Volgens hem betekent het feit dat zijn strijdgroep wordt aangevallen dat er een ‘wereldwijde oorlog’ tegen moslims wordt gevoerd. Kennelijk ziet de man niet in dat hij met zijn groep voornamelijk zelf andere moslims aan het ombrengen is. Op 2:25 roept hij Nederlandse moslims op tot ‘een stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid. Saillant detail is dat er, net op het moment dat hij zijn tirade tegen Nederland begint, een Nederlandse ambulance door het beeld rijdt.

De man houdt ook een verhaal in het Engels waarin hij de merkwaardige opvatting uiteen zet dat de Al Nusra groep waar hij bij zich aangesloten heeft wel mag strijden maar dat niemand mag terugvechten. Hij vertelt in deze video niet dat de luchtaanvallen deels zijn uitgevoerd door islamitische piloten.

Video boven artikel: Onbevestigde beelden van de aanval op Raqqa

cc-foto: Stuart Rankin

Geef een reactie

Laatste reacties (147)