48

Jihadisten nationaliteit ontnemen mocht niet, zegt Raad van State

Het innemen van het paspoort van twee mannen die zich in 2013 en 2014 bij jihadistische groepen in Irak en Syrië aansloten had niet gemogen. Dit zegt de Raad van State. Op het moment dat de mannen die kant op gingen, stonden de bewuste groepen niet op de lijst van verboden organisaties. Het ging om onder andere Jahbat al-Nusra, dat actief is in de Syrische burgeroorlog en de laatste jaren aansluiting zocht bij Al Qaida. De toenmalige verantwoordelijke staatssecretaris Klaas Dijkhoff, de voorganger van Mark Harbers, nam het besluit.

Volgens het AD zou het gaan om Abdellah R. en Nouredinne B.Z. De twee zijn veroordeeld voor hun deelname in de strijd in Syrië en Irak. Twee anderen die samen met hen vertrokken, Thijs B. en Driss D., kwamen om op het slagveld. Waar R. en B.Z. zich op dit moment bevinden is onduidelijk, maar dat de wet niet voorziet in het met terugwerkende kracht afnemen van de Nederlandse nationaliteit is volgens de Raad van State helder:

Intrekking van het Nederlanderschap is een zware maatregel met ernstige gevolgen. Dat mag dus niet lichtvaardig gebeuren. In 2017 is de Rijkswet op het Nederlanderschap zo gewijzigd dat het Nederlanderschap kan worden ingetrokken als een persoon zich aansluit bij een organisatie die op een lijst van terroristische organisaties staat. Die wetswijziging heeft geen terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat die alleen mag worden toegepast bij gevallen die op het moment van de wetswijziging bestonden of die zich daarna voordoen, maar niet bij gevallen van daarvóór.

Cc-foto: Scott Bobb

Geef een reactie

Laatste reacties (48)