Laatste update 24 november 2016, 13:45
136

Jill Stein: Trump mogelijk winnaar door fraude, hertelling nodig

Presidentskandidaat voor de Amerikaanse Groenen Jill Stein wil dat uitgebrachte stemmen opnieuw worden geteld. Het gaat daarbij om de stemmen in staten waarin het verschil tussen Trump en Clinton erg klein was. Volgens Stein zijn er ‘sterke aanwijzingen’ dat de uitslagen in die staten gemanipuleerd zijn.

De mogelijke stembusfraude zou gepleegd zijn in de zogenaamde swing states: Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, drie traditioneel democratische staten. Hoewel de uitslag in Michigan officieel nog niet bekend is, lijkt in alledrie de staten de overwinning nipt naar Donald Trump te zijn gegaan. Volgens een woordvoerder van Stein zijn er echter onverklaarbare verschillen in de stemmenaantallen afkomstig uit de stemcomputers.

‘Deze problemen moeten worden onderzocht alvorens we de verkiezingen van 2016 geldig kunnen verklaren. We verdienen verkiezingen die we kunnen vertrouwen,’ aldus Stein.

De oproep van Stein volgt op een eerdere oproep van wetenschappers en activisten om de uitslagen uit de swing states te onderzoeken. Volgens hen heeft het er alle schijn van dat de stemcomputers onbetrouwbaar zijn. Daar komt nog bij dat Clinton het vrijwel overal waar met papier en potlood gestemd wordt veel beter heeft gedaan dan in de gebieden waar gebruik gemaakt werd van een computer. Inmiddels is duidelijk dat Clinton ruim 2 miljoen stemmen méér heeft gekregen dan Donald Trump.

De wetenschappers en activisten zouden volgende week hun bevindingen willen voorleggen aan het Amerikaanse congres en de federale autoriteiten. Ook zouden ze het campagneteam van Clinton hebben benaderd, die zich afzijdig lijkt te willen houden in dit onderzoek.

Jill Stein is inmiddels een crowdfund-actie begonnen om de 2 miljoen dollar te verzamelen die nodig zou zijn voor de hertelling

Update 24-11: Het lijkt erop dat de door Jill Stein gewenste hertelling er gaat komen. In minder dan 12 uur tijd na het lanceren van de crowdfundactie, haalde de Groene-politica het eerste streefbedrag van 2 miljoen dollar ruimschoots binnen. Op het moment van dit schrijven staat de teller op ruim 2,6 miljoen, wat meer dan genoeg is voor een hertelling in één van de drie staten. Om in alledrie de staten een hertelling te bekostigen is 4,5 miljoen dollar nodig. In het huidige tempo lijkt het een kwestie van tijd voor ook dat bedrag gehaald is.

Bronnen: Independent, The Guardian, NOS / cc-foto: Tar Sands Blockade

Geef een reactie

Laatste reacties (136)