Laatste update 13:06
63

Producent Job Gosschalk legt werk neer om ‘grensoverschrijdend gedrag’

Regisseur en producent Job Gosschalk legt per direct zijn werk neer wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’. Dat meldt Gosschalk zelf in een verklaring op de website van Kemna Casting. In zijn tijd als casting director van het bekende castingbureau zou Gosschalk zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag ten opzichte van acteurs. Geruchten daarover leverden hem al de bijnaam ‘de Nederlandse Harvey Weinstein’ op.

De verklaring luidt:

“De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen – besef ik nu – over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.

Ik wil benadrukken dat mijn (oud-)collega’s bij o.a. Kemna Casting waar ik tot 2008 als casting director werkte en bij Kemna & Zonen waar ik sinds 2008 als regisseur en producent werkzaam ben hier nooit van op de hoogte zijn geweest.

Er is bij mijn beste weten in deze situaties van speloefeningen nooit sprake geweest van fysiek contact. Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest.

Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden.

Ik kan niet ontkennen dat ik over grenzen ben gegaan en daarom doe ik voor nu een stap terug. Ik leg mijn werkzaamheden als producent en regisseur neer.

Dit is een eenmalige verklaring, waarmee ik hoop een einde te maken aan de geruchten. Ik ben de komende periode niet beschikbaar voor interviews of commentaar.”

Revu sprak de afgelopen weken met enkele slachtoffers van Gosschalk, waaruit blijkt dat er wel degelijk sprake is geweest van seksueel misbruik. Enkele getuigen laten weten dat er wel sprake is geweest van fysiek contact door Gosschalk en dat hij hen ook verdovende middelen toediende.

Ook Joop sprak met diverse slachtoffers die uit angst voor hun carrière niet publiekelijk hun verhaal wilden doen. Zij hebben in het verleden geen aangifte tegen Gosschalk gedaan, maar hun verhaal onderschrijft dat van de NOS en Revu. In tegenstelling tot wat Gosschalk zelf in zijn verklaring schrijft, zou volgens de slachtoffers wel degelijk gevraagd zijn seksuele handelingen te verrichten. Daarnaast zou Gosschalk dwingende en seksueel getinte tekstberichten naar zijn slachtoffers hebben gestuurd.

Gosschalk verruilde in 2008 zijn werk als casting director voor dat van producent en regisseur voor Kemna & Zonen, onder andere verantwoordelijk voor tv-programma’s ’t Schaep met de 5 Pooten en Rundfunk. Als producent werkte Gosschalk onder meer aan de film Alles is Liefde.

Beeld: Nederlands Film Festival

Geef een reactie

Laatste reacties (63)