24

John Bercow: Trump niet welkom in het Lagerhuis

John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis die in Nederland bekend werd door de bulderende stem waarmee hij ‘Order. Order.’ riep tijdens de vele Brexit-debatten, geeft de Amerikaanse president Trump geen toestemming om het Lagerhuis toe te spreken bij zijn volgende staatsbezoek. “Dat is geen vanzelfsprekend privilege, maar een eer die iemand moet verdienen”, aldus Bercow. Hij weigert daarnaast het staatsbanket bij te wonen dat ter ere van Trump zal worden gehouden.

Trump bezoekt het Verenigd Koninkrijk op 3, 4 en 5 juni op uitnodiging van koningin Elizabeth. Het bezoek staat vooral in het teken van de 75e herdenking van D-Day, de dag waarop vooral Britse en Amerikaanse soldaten Frankrijk binnenvielen in de Tweede Wereldoorlog.

Het vorige bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk in juli 2018 verliep allerminst soepel. Er werd massaal gedemonstreerd en Trump viel zijn gastvrouw Theresa May af door haar het verwijt te maken dat ze Brexit verknald zou hebben, Boris Johnson aan te prijzen als een betere regeringsleider en de Londense burgemeester Sadiq Khan te verwijten misdaad naar de hoofdstad te importeren. Ook de koningin werd geschoffeerd. Voor het staatsbezoek in juni worden opnieuw protestacties gepland.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)