3

John Oliver over de waanzin van Amerikaanse immigratiehoven

Van de Amerikaanse Judge Judy tot aan de Nederlandse Rijdende Rechter, tot aan de mediacircussen rond topcriminelen en de hitserie Making A Murderer, mensen smullen van drama in de rechtszaal. Enkele Amerikaanse gerechtshoven die stukken minder vaak in de publiciteit komen, hebben evenwel zeer ingrijpende gevolgen voor degenen die zich er moeten verantwoorden: immigratiezaken. John Oliver besloot er daarom in Last Week Tonight eens grondig aandacht aan te besteden.

De Verenigde Staten kennen zo’n zestig gerechtshoven die zich uitsluitend met immigratie bezighouden. De hoven worden bestuurd vanuit het ministerie van Justitie en zijn om die reden gevoelig voor de grillen van het Witte Huis. De rechters moeten ondertussen beslissen of iemand met een geldige reden in de Verenigde Staten verblijft, of dat diegene terug naar het land van herkomst moet. In het item van Oliver komt onder meer een jonge vrouw aan het woord wier asielaanvraag nog in behandeling is en voor wie de uitspraak letterlijk een zaak van leven of dood is.

Oliver laat zien hoe de immigratiehoven onvoldoende uitgerust zijn om asielaanvragen adequaat te behandelen. Of zoals een expert het omschrijft: ‘alsof een verkeersrechter zich met de doodstraf moet bezighouden’. De gerechtshoven worden momenteel overspoeld met zaken, er zouden meer dan 600.000 asielaanvragen op de stapel liggen om behandeld te moeten worden. Het resultaat: sommige rechtbanken haasten zich door de zaken heen, soms met een timer die staat ingesteld op twee minuten.

Nog een probleem met deze zaken, is dat in tegenstelling tot bij een strafhof, de gedaagde geen recht heeft op een advocaat. Wie geen juridische hulp kan betalen, moet zichzelf verdedigen. Ook wanneer diegene de Engelse taal niet of nauwelijks machtig is. Of, nog extremer, de gedaagde een kind van twee of drie jaar oud is.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)