Laatste update 12 augustus 2019, 00:50
189

Johnson bereid Britse democratie te offeren aan No Deal

Boris Johnson is vastbesloten de EU op 31 oktober te verlaten en zet daarbij vol in op No Deal. Omdat Johnson een meerderheid van slechts een zetel heeft en No Deal alleen gesteund wordt door een fanatieke minderheid (die nu de regering vormt), bestaat de mogelijkheid dat een motie van wantrouwen tegen Johnson het haalt. The Fixed-term Parliament Act (FTPA) schrijft voor dat het parlement dan 14 dagen heeft om ofwel een motie van vertrouwen in een nieuwe regering uit te spreken, of een waaruit blijkt dat de oude het vertrouwen herwonnen heeft. Zo niet, worden automatisch nieuwe verkiezingen getriggerd.

Johnson heeft echter gedreigd om het parlement te schorsen via een ‘Sittings of the House Motion’, waardoor er geen mogelijkheid is om een nieuwe regering aan te wijzen. Omdat met het verstrijken van de deadline automatisch nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en er geen mogelijkheid is om die nog te organiseren voor de deadline van 31 oktober, zou het Verenigd Koninkrijk dan automatisch zonder deal uit de EU crashen. Om vervolgens op 1 november, nog voor duidelijk is hoe groot de puinhoop echt gaat worden, naar de stembus te moeten.

Volgens experts op het gebied van Brits staatsrecht is de enige manier om die ondemocratische route de pas af te snijden een motie van wantrouwen waarin reeds een nieuwe leider wordt aangewezen. Daardoor zou de deadline van 14 dagen niet worden getriggerd en Johnson gedwongen zijn om af te treden.

Caroline Lucas, parlementariër van de Groenen, heeft daartoe vandaag een opmerkelijke oproep gedaan. Zij stelt een tijdelijk kabinet van nationale eenheid voor, geheel bestaand uit vrouwen, die een nieuw referendum mogelijk moeten maken. Vermoedelijk een waarbij het Britse volk kan kiezen tussen een No Deal-Brexit en Remain. Ze heeft Emily Thornberry van Labour, Liberal Democrat-leider Jo Swinson en Justine Greening die voorheen actief was voor de Conservative Party gevraagd om wetsvoorstellen in die richting voor te bereiden. Lucas heeft aangeboden om met vrouwelijke parlementariërs van alle partijen en onafhankelijke vrouwelijke politici in het parlement een deal te sluiten om een interim-regering te kunnen vormen, met het einddoel om een referendum van de grond te krijgen.

Het is het eerste concrete voorstel voor samenwerking om No Deal te voorkomen. Of het veel kans van slagen heeft valt nog te bezien. Buiten het feit dat de mannen niets wordt gevraagd, zijn veel parlementariërs die tegen No Deal zijn ook tegen een tweede referendum. Bovendien heeft Labour gezegd dat ze geen deel zullen nemen aan een tijdelijke regering indien die niet geleid wordt door Jeremy Corbyn.

Geef een reactie

Laatste reacties (189)