Laatste update 16:28
34

Johnson bereikt akkoord met Brussel over Brexit

Update 16:20

Juncker sluit uit dat er nog een nieuw uitstel van de Brexit komt.

En Labour-leider Corbyn steunt het nieuwe akkoord niet.

Eerder:

De Britse premier Boris Johnson en de Europese Commissie-voorzitter Jean Claude Juncker zijn het eens geworden over hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Of misschien liever gezegd Groot-Brittannië want voor Noord-Ierland gaat een uitzonderingspositie gelden. De Noord-Ierse protestantse partij DUP steunt het akkoord vooralsnog niet. Dat is saillant want Johnson zal hoogstwaarschijnlijk de steun van de 10 parlementleden nodig hebben om het akkoord zaterdag door het parlement te loodsen. Volgens Labour is Johnson van plan het recht op abortus voor Noord-Ierse vrouwen op te geven in ruil voor steun van de ultraconservatieve DUP.

Zelfs met steun van de DUP is het akkoord nog geen uitgemaakte zaak. Ook wegens Brexit-verzet uit de Conservatieven gezette parlementsleden zullen hun steun moeten geven, of voldoende Labour-leden die weg willen uit de EU.

De NOS meldt:

EU-onderhandelaar Barnier legde even na 12.00 uur een verklaring af, waarin hij zei dat de rechten van Britse burgers in de EU en EU-burgers in het VK overeind blijven. Ook is afgesproken dat de Britten eerder toegezegde betalingen aan de EU zullen voldoen. Daarmee zijn tientallen miljarden euro’s gemoeid. Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de regeling over het grensverkeer tussen Ierland en Noord-Ierland. Daarover is afgesproken dat Noord-Ierland zich wat het goederenverkeer betreft aan de EU-regels moet houden. Daarom komen er grenscontroles tussen Noord-Ierland en het VK, maar formeel valt Noord-Ierland binnen het douanegebied van het VK.

cc-foto: UK Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (34)