38

Johnson houdt rapport achter over Russische inmenging in referendum

De Britse regering wacht tot na de verkiezingen met de openbaarmaking van een rapport over mogelijke Russische inmenging in het Brexit-referendum. Dat meldt The Guardian. Het rapport is opgesteld door de commissie voor Inlichtingen en Veiligheid (ISC) van het Lagerhuis.

De ISC heeft onderzoek gedaan naar beschuldigingen dat Rusland in 2016 heeft geprobeerd de uitkomst van het Brexit-referendum te beïnvloeden. Ook is er gekeken naar Russische geldstromen richting de Conservatieven.

Het onderzoek kan pas openbaar worden gemaakt als Boris Johnson daarvoor toestemming geeft. De premier heeft het onderzoek reeds op 17 oktober ontvangen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het rapport maandag zou worden gepubliceerd.

De voorzitter van de ISC, Dominic Grieve, heeft eerder aangedrongen op snelle publicatie. Grieve staat bekend als een voorstander van Brits lidmaatschap van de EU. Begin september zette Johnson Grieve tijdens een zuivering uit de Conservatieve fractie.

Afgelopen weekend verklaarde Grieve: “Als de premier een reden heeft waarom hij het rapport niet kan of wil publiceren, moeten we dat weten.” Ook Labour-leider Jeremy Corbyn wil weten wat de regering probeert te verbergen.

cc-foto: Vera Kratochvil

Geef een reactie

Laatste reacties (38)