Laatste update 15:49
20

Johnson schoffeert bedreigde parlementariërs, wil Jo Cox ‘eren’ met Brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft gisteren herhaalde oproepen van vrouwelijke parlementariërs om zijn oorlogsretoriek met betrekking tot Brexit enigszins te temperen, omdat zijn woorden letterlijk gebruikt worden om hen – en zelfs hun kinderen – met de dood te bedreigen, afgedaan als ‘humbug’ (manipulatieve onzin, red.). Het parlement was gisteren voor het eerst weer in sessie, nadat de beslissing van premier Boris Johnson om het parlement vijf weken naar huis te sturen dinsdag onwettig werd verklaard door elf rechters van de Britse Hoge Raad.

Nadat Paula Sheriff van Labour hem vroeg om toch alsjeblieft geen woorden als ‘overgave’ en ‘landverrader’ meer te gebruiken reageerde de premier met een schampere opmerking:

Tracy Brabin, die werd gekozen in de zetel van Labour-politica Jo Cox nadat zij werd vermoord, vroeg de premier eveneens om op zijn woorden te letten zodat zij en haar collega’s zich veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van hun functie. Cox, die uitgesproken tegenstander was van een Brexit, werd vlak voor het referendum vermoord door de rechtsextremist Thomas Mair, die “Britain First” schreeuwde tijdens zijn daad. Het antwoord van Johnson op het pleidooi van Brabin was dat de beste manier om de nagedachtenis van Jo Cox te eren, het uitvoeren van de Brexit is:

Rachel Johnson, de zus van de premier, noemt de uitspraken van haar broer over Jo Cox ‘smakeloos’ en ‘verwerpelijk’:

Geef een reactie

Laatste reacties (20)