Laatste update 11:06
32

Johnson speelt Brexit-blufpoker en verliest, hard

Het gestunt en gekonkel van premier Boris Johnson is gisteravond uitgedraaid op gigantisch gezichtsverlies in het parlement. Nadat eerder al was gebleken dat de regering van Johnson niet alleen had gelogen over hun voornemens om het parlement te schorsen en zo een No Deal te kunnen forceren, maar ook over hun alternatieve plannen voor de backstop die er nog steeds niet zijn, dreigde Johnson iedereen uit zijn eigen partij te ontslaan die een parlementair initiatief om uitstel van de Brexit-datum aan No Deal te koppelen zou ondersteunen. Nog voor het tot een stemming kwam stak de conservatieve parlementariër Philip Lee tijdens een toespraak van Johnson over naar de andere kant van het Lagerhuis om plaats de nemen bij de Liberal Democrats, die uitgesproken voorstander zijn van Remain. Daarmee was Johnson zijn meerderheid in het parlement kwijt.

Tijdens het debat ging het er bij vlagen zeer stevig aan toe. Ook vanuit de eigen gelederen klonk felle kritiek op de Brexit-strategie van de Conservative Party:

Uiteindelijk werd er gestemd over de aanvraag van een spoeddebat dat vandaag zal worden gehouden. Met 328 versus 301 stemmen werd de motie aangenomen, waardoor vandaag kan worden gestemd over de motie om de premier te dwingen om drie maanden uitstel te vragen aan de EU als er op 19 oktober nog geen door het parlement goedgekeurde Brexit-deal ligt.

Johnson had gedreigd om Conservative parlementsleden die voor de motie stemden te ontzetelen. Nadat hij Philip Lee al was verloren aan de Liberal Democrats, moest hij vervolgens nog eens 21 partijgenoten ontslaan, onder wie de kleinzoon van zijn held Winston Churchill.

Johnson heeft nu aangegeven nieuwe verkiezingen uit te willen schrijven als het wetsvoorstel wordt aangenomen, daarvoor heeft hij echter een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Labour heeft inmiddels aangegeven dat zij daarmee akkoord gaan, maar pas nadat de wet wordt aangepast en No Deal van tafel is.

Buiten de woorden van de regeringsvertegenwoordigers kon ook hun lichaamstaal op veel verontwaardiging rekenen. Onderstaande foto van Jacob Rees-Mogg die languit op de banken van het Lagerhuis ligt met zijn ogen dicht, terwijl er om hem heen wordt gedebatteerd over de toekomst van Groot-Brittannië en de kernwaarden van de democratie, werd door velen gezien als het toppunt van elitaire arrogantie:

De memes zijn dan ook niet van de lucht:

Geef een reactie

Laatste reacties (32)