8

Jonge Brazilianen kiezen voor Groene Partij

Groene presidentskandidate krijgt onverwachts veel stemmen in eerste verkiezingsronde

Vanuit het niets haalde Marina Silva van de Braziliaanse Groene Partij 20 procent van de stemmen in de eerste verkiezingsronde. Ze maakt geen kans meer om president van Brazilië te worden, maar haar kiezers kunnen bij de volgende stemmingsronde wel het verschil uitmaken. Twee kandidaten zitten nu nog in de race voor presidentsschap: de centrumlinkse Dilma Roussef en de Sociaal democraat José Serra.

Silva, voormalig minister van milieu is de enige presidentskandidate die ‘groene’ onderwerpen in haar verkiezingscampagne had opgenomen en was in de aanloop van de verkiezingen de sterkste kandidaat. Dat schrijft der Spiegel. Ze ging in discussie met kiezers en was één van de weinige presidentskandidaten die de oppositie met concrete argumenten onderuit wist te halen.

De voormalige president Luiz Inacio Lula kan na twee termijnen niet herkozen worden, maar schoof Dilma Roussef naar voren als zijn opvolger. Zij bleek in eerste instantie populair, maar haalde met 47 procent van de stemmen in de eerste ronde geen meerderheid. Serra kreeg 32 procent van de stemmen.

Ex-president Lula wordt door het overgrote deel van de Braziliaanse inwoners op handen gedragen. In acht jaar tijd heeft zijn Arbeiderspartij voor groei en welvaart gezorgd voor het land met de grootste inkomensverschillen ter wereld. De armoede is het land is sterk afgenomen, een knappe prestatie. Maar volgens Silva is het nu tijd voor andere onderwerpen op de politieke agenda.

Silva beweert dat Lula de afgelopen jaren alle milieuproblemen aan de kant heeft geschoven. Zo steunde hij het plan van Roussef om het eco-systeem in het tropische regenwoud in het Amazonegebied te industrialiseren en onder toezicht te stellen van het Braziliaanse leger. Silva ziet niets in die strategie.

Silva gaat deze week nog in beraad met haar partijleden om te besluiten of ze Roussef of Serra zal steunen. Silva is voor het eerst een kandidaat waar de jonge Brazilianen zich mee kunnen identificeren. Ze komt uit een arme familie die in de Amazoneregio woont. De afgelopen twee jaar is ze een symbool geworden voor 20 miljoen jonge opgeleide Brazilianen die behoefte hebben aan andere verkiezingsonderwerpen dan alleen economische groei en het gevecht tegen armoede.
Der Spiegel: Green Rising Star Shakes up Brazil’s Presidential Race
cc-foto: Talita Oliveira

Geef een reactie

Laatste reacties (8)