34

Jonge slotenmaker held in Spanje

Iker de Carlos start actie om niet langer te helpen bij huisuitzettingen

De crisis in Spanje kent zijn eerste echte held. Slotenmaker Iker de Carlos (22) uit Pamplona overtuigde zijn collega’s om banken niet meer te helpen wanbetalers uit hun huis te zetten. De politie wil dat voorbeeld volgen.


Dat schrijft De Standaard. Sinds de crisis is uitgebroken in Spanje, zijn steeds meer mensen niet in staat hun woonlasten te betalen. Alleen vorig jaar al zijn 50.000 Spanjaarden uit hun huis gezet. Telkens werd er een slotenmaker bijgehaald om de deur open te breken. De slotenmakers worden daartoe door de rechtbank opgeroepen. De Standaard schrijft:

Vier weken geleden is vrijgezel Iker de Carlos door het gerecht opgeroepen om de sloten open te breken bij een 45-jarige vrouw die al zes maanden haar lening niet meer kon aflossen. ‘Toen ik er aankwam, stond de vrouw op haar balkon. Net toen ik het slot wilde openbreken, sprong de vrouw naar beneden. Gelukkig was ze niet dood. Toen ik later naar huis reed, zei ik tegen mezelf: Het is genoeg geweest, ik help de banken niet meer om mensen uit hun huis te zetten’.


Maar Iker de Carlos deed meer. Hij belde zijn collega’s in de regio om ze te vragen of ze ook bereid waren voortaan niet meer te helpen bij huisuitzettingen. De positieve respons was overweldigend. De Carlos:

Al mijn collega’s hadden schrijnende verhalen. Een van hen vertelde dat hij de dag voordien mee moest naar een huis van een oude man. Toen de afgevaardigde van de bank en de gerechtsdeurwaarder aanbelden, lag de man ziek in bed. De politie tilde hem gewoon op en zette hem in zijn pyjama op straat, terwijl de slotenmaker een nieuw slot stak. De man kon zijn huis niet meer in om zijn kleren aan te doen.

Zijn actie vindt nu ook navolging buiten zijn regio. En wellicht buiten zijn beroepsgroep. Politiewoordvoerder José Maria Benito:

Mensen uit hun huis zetten is een deel van het politiewerk. Het is iets wat je af en toe moet doen. Maar tegenwoordig gebeurt het 500 keer per dag. Steeds meer politiemensen hebben daarover psychologische klachten en zitten ziek thuis. Dit mag niet lang meer blijven duren of we stoppen ermee.

Foto-cc: Aribas que luchan

Geef een reactie

Laatste reacties (34)