28

Jonge veelpleger steeds vaker op rechte pad

Afname criminaliteit bij Top-600 Amsterdamse veelplegers ... Aanhoudingen met 59 procent gedaald

Het aantal aanhoudingen van jonge criminelen uit de top-600 – een Amsterdamse lijst met veelplegers – is met 59 procent gedaald. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van de kwartaalmonitor. Ook is er een daling waar te nemen van 57 procent in gedagvaarde zaken. Vooral delicten als straatroof (66%), openlijk geweld (75%) en overvallen (61%) zijn sterk afgenomen.

De gemeente Amsterdam stelde de lijst in 2011 samen om beter inzichtelijk te maken wie de grootste veroorzakers zijn van zogenaamde ‘high-impact’-delicten. Criminelen die wel veroordeeld zijn, maar nog geen straf hebben uitgezeten worden extra in de gaten gehouden, sneller opgepakt en versneld voor de rechter gebracht en opgesloten.

Er wordt ook gekeken hoe voorkomen kan worden dat broertjes en zusjes hetzelfde pas bewandelen als het ontspoorde familielid. Ongeveer driekwart van de jongeren uit de top-600 heeft sinds de start van de lijst op enig moment vastgezeten.

Ook de GGD speelt een belangrijke rol. De instelling onderzoekt de jongeren: in 89 procent van de onderzochte gevallen zijn er psychiatrische problemen en verslavingen vastgesteld. Bij veel jongeren wordt er een re-integratie-traject uitgestippeld, maar die verloopt vooralsnog moeizaam. Slechts 23 van de 600 veelplegers hebben een werk- of opleidingstraject bewandeld.

NRC: Minder aanhoudingen en recidive top-600 veelplegers Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (28)